Eva de Reus
Eva de Reus Binnenland 9 apr 2016 / 10:43 uur

Technisch snufje moet lucht Maastunnel schoner maken

Het is een soort stofzuiger en moet de lucht op plekken waar veel verkeer komt schoner maker: de Pamares. Het technische snufje, ontworpen door deskundigen van de TU Delft, hangt nu als proef in Arnhem. De proef krijgt een vervolg in de Maastunnel in Rotterdam. Dat meldt dagblad Trouw.

Lees ook: Parade aan oldtimers als protest tegen milieuzone

Op plekken waar veel verkeer komt, zitten veel fijnstofdeeltjes in de lucht. De kleinste deeltjes zijn slecht voor de gezondheid, omdat ze door in te ademen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Iets wat kan zorgen voor verschrikkelijke ziektes. Met de Pamares willen de deskundigen de lucht schoner maken en zo de kans op ziektes kleiner.

Slimme stofzuiger

Het apparaat ziet er uit als een soort kooi. Op een ingenieuze manier worden fijnstofdeeltjes in de kooi gezogen. De schone lucht wordt vervolgens weer uit het apparaat geblazen. In Arnhem wordt het slimme apparaat op verschillende plekken opgehangen. Dit kan bijvoorbeeld aan lantaarnpalen en stoplichten. Wanneer de proef in de Maastunnel start, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Technisch snufje moet lucht Maastunnel schoner maken
Sluiten