Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 4 apr 2016 / 13:57 uur

Te koop vanaf 3 ton, ooit duurder dan een Rembrandt

Hij wordt geschat op zo’n 270.000 pond (337.000 euro), wordt geveild als bod 41 in Londen op 28 april en is gemaakt in Amsterdam rond 1660, door een van de bekendste cartografen van de VOC.

Spectaculair

Ingelegd met bladgoud en tot in de kleinste details ingekleurd, was-ie in zijn tijd meer waard dan een Rembrandt. ‘Een van de spectaculairste atlassen ter wereld’ noemen kenners het dan ook. Johannes Blaeu’s Atlas Maior, het in dit geval negendelige verzamelwerk bestaande uit 600 landkaarten en helemaal in het Nederlands, zij het heel oud-Nederlands… En dit staat op zijn rug: GROOTEN ATLAS, OFT WERELT-BESCHRYVING IN WELCKE ‘T AERDRYCK DE ZEE, EN HEMEL. AMSTERDAM: JOHANNES BLAEU, [1662-1665]

Weer naar ‘huis’?

De kans dat de atlas weer naar Amsterdam komt, daar waar-ie in 1662 gemaakt is, is zeker aanwezig, denkt een woordvoerder van Sotheby’s Amsterdam, dat sinds 2011 zelf geen veilingen meer doet. „Het Rijksmuseum zou bijvoorbeeld een bod kunnen uitbrengen, of een andere verzamelaar, dealer of instantie.” Al zullen ze misschien wel de hete adem van onze zuiderburen in onze nek voelen…

NL vs VL

De atlas komt uit de privécollectie van de rijke familie Van de Werve uit Antwerpen en hun familiewapen staat in goud op de boeken. „Extra interessant dus voor Vlaamse verzamelaars, het kan nog heel spannend gaan worden.” Hoewel de geschatte waarde 270.000 pond is, leert de ervaring dat dergelijke werken veel meer kunnen opleveren. In november werd maar liefst 891.000 euro neergelegd voor een van de andere uitgaven van de Atlas Maior. Een naam die overigens ook werd gegeven aan een ‘nomadic grooves’-band in het zuiden van de Verenigde Staten.

Welkom

Loterij gewonnen en gék op topografie? „Iedereen is welkom tijdens de kijkdagen in Londen.” Of je brengt een bod uit op internet.

View this post on Instagram

@atlasmaior Sunray Project & The Sahara Dancers this Fri. 9/25 at Spiderhouse Ballroom @spiderhouseparties @do512 @do512family @pressjunkiepr #AtlasMaior #spiderhouseatx #worldmusic #bellydance #bellydancers #atxmusic #atx #austintexas #austin #follow #l4l #austinevents #sunrayproject #nomadicgrooves #instalike

A post shared by JoshuaCThomson (@joshuacthomson) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Te koop vanaf 3 ton, ooit duurder dan een Rembrandt
Sluiten