Job Halkes
Job Halkes Binnenland 10 apr 2016
Leestijd: 4 minuten

Serge hapte meer dan 40 hamburgers weg in Rotterdam

Ruim 40 hamburgers in 36 verschillende Rotterdamse zaken hapte blogger Serge van LiveLikeTom de afgelopen drie maanden weg. Het doel? De beste burger van Rotterdam vinden. En welke zaak dat is, weten we donderdag. Dinsdag en woensdag maken we in deze krant en op www.liveliketom.com bekend wie de nummers drie en twee zijn.

Waarom ben je hieraan begonnen?
Ik ben altijd al een liefhebber van hamburgers geweest. Het is een complete maaltijd en is gezond, zolang je de frietjes links laat liggen. Er zit vlees, groente en brood bij en het staat snel op tafel. Handig als je daarna nog naar de bioscoop of het theater wil. Ik ging zelf graag naar Ter Marsch en Co, maar nadat die zaak in 2014 een prijs won, werd het daar gigantisch druk. Terecht, want ze hebben een goede burger. Maar het dwong mij tot het zoeken naar andere adressen. Zo kwam ik op het idee om hamburgers te testen en daarover te publiceren op mijn blog. Dat leidde vorig jaar tot de winst van Hotel Stroom.

Waar kijk je naar?
Ik begon vorig jaar vrij bescheiden met te kijken naar het broodje en de kwaliteit van het vlees. De smaak was uiteraard belangrijk, en ook originaliteit. Dit jaar heb ik het anders aangepakt en zes criteria opgesteld waar ik op let. Dat zijn handzaamheid, vlees, saus, groente, broodje en de presentatie. Een slecht broodje kan de hele hamburger verknallen, als bijvoorbeeld de saus helemaal wordt opgezogen.

Hoe is het met de kwaliteit van de burgers in Rotterdam?
Die is heel goed. Het is echt een serieus item op de menukaart geworden. De kwaliteit is het afgelopen jaar zeker gestegen, wat het voor mij steeds lastiger maakt. En er zijn ook nieuwe trends waarneembaar. Zo is een ei op een burger het helemaal. Maar ook de uiencompote en de jalapeños pepers zijn populair. En het serveren op een plank is bijna gewoon geworden. Een burger op een bord is nog zeldzaam.

Wat is een goede hamburger in jouw ogen?
Je moet in ieder geval goed kunnen zien wat er allemaal op zit. Ik vond Jamies Italian een heel mooie burger hebben. Het was een flinke toren waarin je mooi alle ingrediënten kon zien. Dan denk je, dat is niet handzaam. Maar je kon hem heel makkelijk indrukken om een fatsoenlijke hap te nemen. Daarnaast moet de balans tussen het vlees, de groente en de saus kloppen.

Hoe gaat de test in zijn werk?
Ik ben in totaal bij 36 zaken geweest in Rotterdam. Daarvan zijn er zes afgevallen omdat ze toch iets te fastfoodachtig waren. Van de dertig die ik heb beoordeeld heb ik bij de top-5 twee keer gegeten om er zeker van te zijn dat het geen toevalstreffer is geweest. Ik wil hetzelfde ervaren als de consument. Bij veel wedstrijden wordt alles op en top gemaakt. Ik kom onaangekondigd langs om te testen.

Wat is het moeilijkste aan de hamburger?
Toch wel het vlees. Dat zeggen chef-koks die ik spreek ook. Het moet vanbinnen een beetje rozig zijn en de buitenkant mooi gegrild. Soms zijn de burgers te ver doorgebakken en zijn ze droog geworden. De andere keer is de buitenkant te hard gegaan en is deze verschroeid, terwijl de binnenkant rauw is.

Wat mag een goede hamburger kosten?
Tussen de 12 en 15 euro is wel een mooie prijs. Bijna alle burgers die ik heb getest vallen in de categorie, al zijn sommige hun geld niet waard. De zaak met de slechtst scorende burger bijvoorbeeld vraagt twaalf euro, terwijl het in mijn ogen nog niet eens zes euro waard is.

Zonder te vertellen wie de nummer één is geworden. Wat maakt die burger zo goed?
Deze burger scoorde op alle criteria beter dan de rest. De kwaliteit van het vlees was erg goed en de burger is mooi handzaam. Het verschil met de nummer twee is dat deze burger net een betere balans heeft tussen het vlees en alle toppings. Bij sommige zaken krijg je zoveel saus, dat je het vlees niet meer proeft. Maar daar is hier geen sprake van: de winnende burger is precies goed.

Kom proeven!

Wil jij als eerste je tanden zetten in de winnende hamburger? Zorg dan eerst dat je agenda en maag donderdag tussen 12.00 en 13.00 uur leeg zijn. Stuur vervolgens een mail naar [email protected] met je naam en telefoonnummer.Uit alle inzendingen die tot dinsdag 12.00 uur binnenkomen worden tien gelukkigen gekozen. Per mail krijg je woensdagavond te horen waar je je donderdag moet melden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Serge hapte meer dan 40 hamburgers weg in Rotterdam
Sluiten