Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 25 apr 2016 / 18:40 uur

Robot begint aan nieuwe baan in Amsterdams hotel

Op de eerste werkdag bij je nieuwe baan ben je vanzelfsprekend wat nerveus. Alles is nieuw en dan moet je ook nog eens van alles onthouden. Iemand die daar geen moeite mee had maandag, is Hugo.

Hugo begon zijn eerste werkdag in het Hampshire Hotel – The Manor Amsterdam. En hij had meteen een primeur te pakken. Hugo is de eerste niet-menselijke medewerker binnen de Nederlandse hotelwereld.

Verrijking

De robot, die toch liever gewoon Hugo genoemd wordt in plaats van robot, is op veel fronten inzetbaar, maar zal in eerste instantie ingezet worden om gasten te helpen bij de receptie. „Hugo is een welkome verrijking’’, zo vertelt Etienne Verkerk, algemeen directeur van de hotelketen. Hugo is in dienst gekomen om de gasten van het hotel meer service te bieden.

Hugo kan gasten vertellen waar hun kamer zich bevindt, maar ook hoe ze bij musea als het Anne Frank Huis komen, of wat het kost om met de taxi naar Schiphol te gaan. Een medewerker vervangen is volgens de algemeen directeur niet aan de orde. „Hugo zal assistentie verlenen en de gast meer gemak en comfort bieden”, aldus Etienne Verkerk, die zichtbaar in z’n nopjes is met zijn nieuwste medewerker.

Gangnam Style

En dat Hugo niet nerveus is voor zijn nieuwe baantje, werd snel duidelijk. Na zijn onthulling begint hij spontaan te dansen op de muziek van Gangnam Style, iets dat zijn collega’s van vlees en bloed niet zo snel zullen doen onder werktijd. Zien hoe hij dat deed? Bekijk de video hieronder. De komst van Hugo is bedoeld om met de technische innovaties binnen de hotelwereld mee te gaan. „We houden de technische innovaties binnen de hotelwereld goed in de gaten. We lopen graag een stap vooruit.” In het buitenland zijn broertjes en zusjes van Hugo al werkzaam, maar in Nederland is Hugo de eerste.

Tienduizend euro

Hugo is zo geprogrammeerd dat hij leert door te doen, ‘een beetje zoals een mens’. De 10.000 euro kostende robot ‘wordt zo slim als we hem zelf maken’. Naast het aanleren van verschillende wetenswaardigheden en kennis over Amsterdam, heeft Hugo een prima geheugen. „Hugo herkent gasten tot zes maanden terug aan de hand van de camera’s die hij heeft ingebouwd.” Hugo is een kleine 60 centimeter hoog en beschikt over twee camera’s, vier microfoons en twee luidsprekers. De snelle leerling moet binnenkort de gast in negentien talen kunnen helpen.

Naast Amsterdam heeft ook een Rotterdamse vestiging van Hampshire Hotels een robot in dienst genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Robot begint aan nieuwe baan in Amsterdams hotel
Sluiten