Nick Kreukniet
Nick Kreukniet Binnenland 14 apr 2016 / 12:05 uur

Overgavepapiertje Rotterdam na 75 jaar opgedoken

Schrijver Gerard Groeneveld heeft een hele bijzondere collectie bij elkaar geschraapt. Door op allerlei verschillende internetveilingen te bieden heeft Groeneveld unieke foto’s en documenten uit de eerste Rotterdamse oorlogsdagen bij elkaar gekregen. Daarbij zit ook het originele capitulatiedocument. In dat document gaf Rotterdam zich op 14 mei 1940 over aan de Duitsers.

Het capitulatiedocument is het pareltje van het boek. Het document werd toen getekend op 14 mei om 10.30 uur in een autobus bij de Maassilo.

Het caputilatiedocument /Uitgeverij Van Tilt

Op 10 mei kwamen er al Duitse troepen aan in Rotterdam-Zuid. Hierbij werden er al bommen op de stad gegooid en werd het Noordereiland in beslag genomen. Na een paar dagen hevige vechten, vonden de Duitsers het op 14 mei genoeg geweest. De Duitse legerleiding in Rotterdam stuurde een ultimatum naar de Nederlandse commandant Pieter Scharroo. Dat ultimatum stond al op het papiertje dat nu, meer dan 75 jaar later, weer is opgedoken.

Maar Scharroo gaf zich niet direct over. Hij eiste meer zekerheden voor zijn troepen na de overgave en probeerde tijd te winnen. Zijn antwoord werd onder het Duitse bevel gekrabbeld.

Een dag later werd hetzelfde A4-tje met een nieuw ultimatum door de Duitsers teruggestuurd naar Scharroo. Hij kreeg de kans om zich binnen drie uur over te geven anders zouden er vergaande gevolgen zijn.

Voordat die drie uur verstreken waren vielen de bommen echter al op de stad. De Duitse generaal kreeg geen niet te horen dat de Duitse bommenwerpers al waren opgestegen, de bommenwerpers konden niet meer worden tegengehouden. Hierdoor vonden 650 tot 900 mensen de dood bij het bombardement.

Groeneveld heeft deze documenten en foto’s allemaal in een boek gestopt, Rotterdam frontstad. Het capitulatiedocument is het pareltje van een nieuw boek. Hierbij zitten ook foto’s die Duitse soldaten hebben gemaakt van de bombardementen. Het boek ligt sinds donderdag in de winkel.

Reageer op artikel:
Overgavepapiertje Rotterdam na 75 jaar opgedoken
Sluiten