Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 7 apr 2016 / 09:25 uur

OM eist forse straffen voor voorbereiden liquidatie

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie mannen 9 jaar celstraf geëist voor het voorbereiden van een liquidatie. Een vierde man hoorde 12 jaar tegen zich eisen. Hij wordt naast het voorbereiden van een liquidatie ook nog verdacht van medeplichtigheid aan een poging moord.

De mannen werden vorig jaar februari opgepakt na een uitvoerig en intensief onderzoek. Zij zouden onderdeel zijn van het kamp van Benaouf A., een van de kampen binnen de serie liquidaties in Amsterdam.

BMW

Eerder werd er in Amsterdam een BMW gestolen, die een tijdje in Eindhoven gestald werd. In de wagen lagen diverse vuurwapens en een jerrycan met benzine. De auto werd ontdekt door de politie en gebruikt als hulpmiddel. De politie maakte de vuurwapens onklaar en vulde de jerrycan met water. Vervolgens hield de politie middels een zender de auto in de gaten.

De vermoedelijke slachtoffers van de liquidatie, twee broers, horen bij het ‘kamp van Gwenneth Martha’, een van de partijen in de serie liquidaties die Amsterdam al jaren in zijn greep houdt. Zij zijn door de politie gewaarschuwd.

Vuurwapen

Toen de auto in de nacht van 31 januari op 1 februari 2015 in beweging kwam, greep de politie in. De daders reden verdeeld over twee auto’s richting Amsterdam. Eenmaal in Amsterdam reed de politie de wagens klem. Een van de inzittenden van de auto stapte uit met een vuurwapen, hierop werd door de politie geschoten. De man met het wapen werd in zijn rug geraakt en is nog steeds herstellende.

Amzieb

De vier veroordeelde mannen kwamen vorige maand pro-forma voor de rechter. Op die dag werd het hoofd van Nabiel Amzieb gevonden voor de Fayrouz Lounge in Amsterdam, een ontmoetingsplek voor veel leden uit de Amsterdamse onderwereld.

Poging moord

Tegen de vierde verdachte, een 21-jarige man, werd 12 jaar celstraf geeist. Hij wordt ook verdacht van medeplichtigheid bij de poging moord op Chahid Yakhlaf. Hij overleefde een liquidatipoging op 1 november 2014 in Almere. Later dat jaar zou hij alsnog geliquideerd worden.

De rechtbank doet op 4 mei uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM eist forse straffen voor voorbereiden liquidatie
Sluiten