Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 12 apr 2016 / 14:01 uur

Man die GVB’er bespuugde werkte ooit zelf bij GVB

Geweld tegen mensen met een publieke taak is schering en inslag. Een ‘trend’ waar ze onder meer bij GVB, NS, politie en zorginstellingen mee te maken hebben. Het OM heeft deze week omgedoopt tot Week van de Veilige Publieke Taak.

Het OM wil op die manier laten merken erbovenop te zitten wat betreft geweld tegen mensen met een publieke taak. Dinsdag kwamen er, om dit te onderstrepen, een aantal zaken voor de politierechter in Amsterdam.

Spuugkit

„Ik voelde me zeer vernederd”, reageert een medewerker van GVB. Hij werd vorig jaar oktober bespuugd terwijl hij over straat liep. Een man kwam hem op de fiets tegemoet en bespuugde hem. De dader ontkwam, maar werd later op basis van een DNA-match in de kraag gevat. En dat is een primeur. Voor het eerst heeft de ‘spuugkit’ tot een resultaat geleid. De spuugkit is in het leven geroepen om resten van spuug veilig te stellen en voor analyse naar een laboratorium te sturen. Deze dader zat al in de DNA-database waarna een uitnodiging van de politie snel volgde.

Neergestoken

Dinsdag verscheen ook hij voor de rechter. Zichzelf niet bewust van zijn schuld verraadt hij zijn afkeer voor GVB. „Ik heb zelf bij GVB gewerkt”, verklaart de dader. De man was eind vorige eeuw werkzaam voor het vervoersbedrijf, en kreeg daarbij zelf te maken met agressie. „Ik ben neergestoken, waar waren zij toen?”, doelt de verdachte op de beveiligers van het bedrijf.

Hoewel de verdachte nogmaals benadrukt niks tegen GVB te hebben, komt de officier van justitie met een ophelderende mededeling. De man zit in de DNA-databank nadat hij eerder al eens een conducteur bedreigd heeft.

Vernedering

De officier van justitie noemt het spugen ‘de meest lage vorm van vernedering’. De werkloze man, die nog steeds schade ondervindt van de steekpartij waar hij zeventien jaar geleden het slachtoffer van werd, kreeg een werkstraf van 40 uur, waarvan 20 voorwaardelijk, en moet een schadevergoeding betalen van 200 euro.

Toeristen

Een Engelsman werd dinsdag door de rechter veroordeeld voor mishandeling van een agent. De man was onder invloed van drank en drugs toen hij in februari een raam van een winkel vernielde. Toen hij met agenten naar de pinautomaat liep, om de schade meteen te vereffenen, kreeg de man het te kwaad. De officier van justitie waardeerde het desondanks dat de man de overtocht vanuit Engeland had gemaakt voor de rechtszaak. De rechter veroordeelde de man tot een week voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van 2 jaar. Ook moet de man een schadevergoeding en boete betalen. Met deze straf wil de rechter een voorbeeld stellen voor al die toeristen die in Nederland van alles tot zich nemen en daarbij schade aanrichten. Dit kon bij de verdachte op begrip rekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man die GVB’er bespuugde werkte ooit zelf bij GVB
Sluiten