Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 21 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

In het Hennephuis word je high, van verbazing

Vrijdag is de opening van het allereerste hennep paviljoen. Blowen kan er niet, hennepthee lurken en hennepmuur aaien wel.

Hennep en hennep

Je hebt hennep en je hebt hennep. En toch bestaat een wereld van verschil tussen de twee. De ene en meest bekende vorm is de recreatieve hennep, vooral gebruikt om stoned te worden. De andere is stukken minder bekend: industriële hennep en gebruikt voor hele andere doeleinden, weet hennepfan Esther Molenwijk. Van huizenbouw tot medicinale olie, van textiel tot thee: hennep, wat je kun je er eigenlijk niet mee?

Hennepthee

„In elk geval een heleboel”, weet de duurzaamheidsexpert die net nog een gastcollege over het h-woord heeft gegeven op de VU. Ze zit bij stichting Hemp Collective waarin alle krachten van industriële hennepgebruikers zijn gebundeld en heeft ‘Dutch Harvest’ in de markt gezet. Een soort groene thee, maar dan van hennep en misschien nog wel gezonder, als je op de achterkant leest wat er allemaal inzit. Ze schenkt een kopje in en serveert er een bonbon bij. Gemaakt van hennepzaad met een laag pure chocola eromheen. „Je blijft er van dooreten”, waarschuwt ze lachend. In elk geval een gezondere verslaving dan die andere hennep, want zonder THC en vol Omega 3 en 6. Zowel thee als bonbon smaken naar meer.

De hennepthee van Dutch Harvest is bijna verslavend, zo lekker

Hennepteler

„Doe mij ook maar een bakkie”, roept hennepboer en -teler Albert Dun van Dun Agro. Hij is helemaal uit Oude Pekela, waar hij zijn 1385 hectare hennep verbouwt, gekomen om het huis nu het helemaal af is, te bewonderen. Hij nipt van zijn thee en promoot tussen neus en lippen door zijn hennep als bouwmateriaal. „Het is het ideale gewas om mee te bouwen. Honderd procent natuurlijk en met een damp-open structuur voor een goede en gezonde ventilatie.” Heel soms duiken passanten wel eens zijn veld in om wat groens te plukken, knipoogt hij. De teleurstelling is groot, want wat je ook probeert, stoned word je er niet van. „Maar je kunt er dus wel mee bouwen.”

FabCity

Het Hennephuis staat op de zelfvoorzienende campus FabCity op de Kop van Java. Te midden van zonnepaneelpaleizen en ecologische bouwkunstwerken, staat het unieke paviljoen waar ruim een maand met man en macht aan is gebouwd. Het resultaat mag er zijn en hennepman Albert aait trots de dwarsdoorsrnede van de muur die ter illustratie buiten staat.„,Mooi spul, dat hennep.” Om mee te bouwen, of om te drinken en Esther Molenwijk schenkt bij.

Bier hier!

Tot en met 26 juni is iedereen welkom in het paviljoen om het te komen bewonderen en er thee te drinken, een bonbon te proeven of de muur te aaien. Of de jurk van Esther, ‛ook van hennep!” Ook in bier trouwens en tot slot daarom een oproep aan lokale brouwers: wie oh wie durft het aan bier van hennep te brouwen? Kun je lekker dronken worden van hennep, en high van verbazing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In het Hennephuis word je high, van verbazing
Sluiten