Job Halkes
Job Halkes Binnenland 5 apr 2016

Huizenprijzen in delen Rotterdam door het dak

Wie een huis wil kopen in het centrum of in de wijken eromheen, moet steeds dieper in de buidel tasten. Woningen wisselen ruim over de vraagprijs van eigenaar en staan maar kort in de etalage. Met name woningen en appartementen die nauwelijks verbouwd hoeven te worden, gaan als warme broodjes over de toonbank.

Makelaar Pico Wilbrenninck van Picow Makelaardij draait overuren. „Waar ik een paar jaar geleden 30 bezoeken in twee jaar had voor een woning, zijn dat er nu 30 in een week. Onlangs heb ik een dubbel bovenhuis verkocht dat in 2013 in de verkoop stond voor 199.000 euro. Er was geen interesse en de eigenaren haalden het uit de verkoop. Afgelopen januari hebben we het huis verkocht voor 245.000 euro.”

Volgens Wilbrenninck zijn vooral woningen en appartementen waar geen verbouwing meer hoeft plaats te vinden, gewild. „Enerzijds zijn mensen misschien te lui om te verbouwen, maar het is vooral de angst dat een verbouwing niet meer te financieren is door de strenge regels. Maar die angst is onterecht. In veel gevallen is een groot deel best mee te financieren.”

Meer risico

Ook ziet Wilbrenninck in toenemende mate dat kopers met de verkopers afspreken het zogenaamde financieringsvoorbehoud te laten vervallen. Normaliter wordt dat in een koopcontract opgenomen, zodat kopers zes weken de tijd hebben om de financiering te regelen. „Dat kan als ouders garant staan of als er contant wordt betaald. Maar daarmee neem je als koper wel een enorm risico. Voor de verkoper is het voordeel dat drie dagen na het tekenen de koop definitief is.”

Dat Rotterdam er nationaal en internationaal steeds beter op staat, merkt Wilbrenninck ook aan het soort klanten. „Ik zie mensen uit Amsterdam die hier een woning willen kopen, maar ook Chinezen tonen steeds meer interesse in Rotterdam. Rondom het Erasmus MC zien we dat medici op zoek zijn naar een luxe appartement. Maar ook expats van bijvoorbeeld Goldman Sacks kopen een woning in Rotterdam om als uitvalsbasis te gebruiken. Met het vliegtuig zijn ze zo in Londen. En het is een goede investering.”

Lage rente gunstig

De stijging van de huizenprijzen zal volgens Wilbrenninck doorzetten. „Zolang de rente laag blijft, blijven deze woningen bijzonder aantrekkelijk. Want waar je in 2013 nog zo’n 5 procent betaalde, staat de rente nu op 2,5 procent. Daardoor heb je nu meer ruimte om te kopen.” Bang voor een huizenbubbel is hij niet. „Mensen moeten tegenwoordig verplicht aflossen. Mensen sparen met hun huis en bouwen zo een enorme financiële buffer op. Zeker binnen de ring blijven huizen hun waarde behouden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Huizenprijzen in delen Rotterdam door het dak
Sluiten