Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 17 apr 2016 / 13:17 uur

GroenLinks lanceert Fairbnb in Amsterdam

GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens heeft er inmiddels schoon genoeg van. Het zit hem dwars dat een groot deel van de Amsterdamse woningen ‘verairbnbd’ wordt. Hiertegen heeft Jorrit Nuijens donderdag de site Fairbnb gelanceerd.

Controle

Via de site roept Nuijens Amsterdammers op met ideeën te komen om de uit de hand gelopen verhuur van woningen aan toeristen een halt toe te roepen. „Mensen zeggen geen hoi meer tegen hun buren, want de week erna zijn er weer nieuwe buren.” De woningen in Amsterdam mogen volgens de gemeente maximaal 60 dagen per jaar, en aan maximaal 4 personen, worden verhuurd. „Maar dat is door de gemeente niet te controleren.” De gemeente controleert alleen op de overlast, maar alleen na een melding.

„Je kunt best je woning verhuren aan toeristen, daar is ook niks mis mee. Maar als je zelf bij je moeder gaat slapen zodat je je huis kan verhuren, dan is er iets mis”, zegt Nuijens.

Probleem

Iets doen aan de uit de hand lopende verhuurpraktijken is volgens het raadslid gemakkelijk iets te doen: „Zet twee programmeurs een dag aan het werk en zorg dat je via Airbnb na 60 dagen niet meer kan verhuren, en zet het maximum aantal personen op vier, en je bent van een deel van het probleem af.”

Airbnb wil hier vooralsnog niets van weten, al dringt de gemeente volgens Nuijens niet genoeg aan. „Ze verdienen miljoen aan Amsterdam, de gemeente mag hier best een wat hardere onderhandelingspositie in innemen”, zo besluit Nuijens.

Gouden idee

Wie zelf een goed idee heeft, kan wat Nuijens betreft zo de site overnemen. ,,Daarin ben ik heel makkelijk. Wie vandaag met een goed idee komt voor Fairbnb, kan van mij zo de site krijgen om zijn idee uit te rollen"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GroenLinks lanceert Fairbnb in Amsterdam
Sluiten