Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 25 apr 2016 / 16:05 uur

Geen kunstmest op sportvelden

De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen een alternatief voor kunstmest op sportvelden in Rotterdam. De twee partijen hebben daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente Rotterdam heeft ongeveer 140 sportvelden in beheer. Om het gras te laten groeien wordt kunstmest gebruikt. De Partij voor de Dieren en GroenLinks denken dat dat anders kan. „Kunstmest moet ergens anders uit de wereld gehaald worden. Het is veel logischer om je eigen mest te gebruiken”, zegt Jeroen van der Lee, raadslid van de Partij voor de Dieren.

Waarom geen kunstmest?

„Het gebruik van kunstmest is slecht voor het milieu. Als het naar het water spoelt, hebben vissen en waterplanten geen kans. Het probleem is dat veel sportvelden omheind zijn met een watertje”, aldus Van der Lee.

GroenLinks en de PvdD willen van het college onder meer weten voor hoeveel sportvelden kunstmest wordt gebruikt, of het college de milieurisico’s onderschrijft en waarom het gebruik van organische meststoffen, in ieder geval tot voor kort, is uitgesloten.

Het alternatief

De partijen zien het liefst dat de kunstmest wordt vervangen door organische meststoffen. Dat zou beter voor het milieu zijn en het onderhoud aan groenoppervlakken zou minder intensief zijn. „Bovendien hebben we in Nederland een groot overschot aan natuurlijke meststoffen.”

Hoe makkelijk die overstap te realiseren is en hoeveel dat gaat kosten, weet Van der Lee niet. „Daarom hebben we de vragen gesteld. We weten dat het anders kan. Ons voorstel is dus om over te gaan op organische mest, maar als dat niet kan, zou minder kunstmest gebruiken een optie kunnen zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen kunstmest op sportvelden
Sluiten