Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 25 apr 2016 / 09:25 uur

Europacup 1 Feyenoord tijdelijk in Museum Rotterdam

De Europacup 1 keert voor even terug naar het stadshart van Rotterdam. De cup met de grote oren die in 1970 werd gewonnen door Feyenoord is vanaf zaterdag 30 april tijdelijk te bewonderen in Museum Rotterdam.

Vanwege de verbouwing van het Feyenoordmuseum in de Kuip, waar de beker normaal gesproken staat, was er een nieuwe plek nodig voor de cup. Museum Rotterdam kreeg de eer. „We wilden hem heel graag hebben”, vertelt Rob Noordhoek, woordvoerder van het museum. „We zijn natuurlijk museum van de stad. Daarnaast hebben we een tentoonstelling over de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. De Europacup 1 is de kroon op het eerste deel van deze wederopbouw. Het past hier dus heel goed.”

Eerste Nederlandse winst in Europa

Op 6 mei 1970 schreef Feyenoord geschiedenis. De Rotterdamse voetbalclub versloeg het Schotse Celtic met 2-1 in de finale van de Europacup 1 in Milaan. Feyenoord was daarmee de eerste Nederlandse ploeg die de hoofdprijs won in het Europese clubvoetbal. Een dag later werden de Rotterdamse voetbalhelden gehuldigd op de Coolsingel. „Het museum zit vlak bij de plek waar dat toentertijd plaatsvond. De Europacup keert dus voor even weer terug. En het sluit nu toevallig mooi aan bij het feit dat Feyenoord zondag de KNVB beker heeft gewonnen. De laatste keer dat dat gebeurde, in 2008, hadden we bij toeval een tentoonstelling over 100 jaar Feyenoord in het museum”, aldus Noordhoek.

De cup krijgt een prominente plek in het ‘monument van de wederopbouw’ in het museum, waar ook andere foto’s en beelden te zien zijn over de opbouw van de Maasstad na de Tweede Wereldoorlog. „Bezoekers kunnen met de Europacup op de foto. Ze mogen hem niet vasthouden, maar ze kunnen er wel Toren-van-Pisa-achtige foto’s mee maken.”

Veel bezoekers

Museum Rotterdam verwacht dat er veel bezoekers op de cup met de grote oren afkomen. „Niet alleen Feyenoordsupporters. Deze winst van Europacup 1 is een hoogtepunt in de Rotterdamse en Nederlandse geschiedenis.”

Bezoekers kunnen de Europacup tot 16 oktober bewonderen in het museum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Europacup 1 Feyenoord tijdelijk in Museum Rotterdam
Sluiten