Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 10 apr 2016 / 13:25 uur

Ene na het andere pand in Amsterdam moet dicht

Al 34 panden werden dit jaar door de gemeente Amsterdam wegens criminele activiteiten gesloten.

Amsterdam zit er bovenop als het om de bestrijding van criminaliteit gaat. Vorig jaar sloot de gemeente in totaal 89 panden nadat er verdachte omstandigheden waren geconstateerd, dit jaar staat de teller in drie maanden al op 34. Het gaat daarbij om horecagelegenheden, woningen met wietplantages en bedrijfspanden. De vorige maand sprong de sluiting van de Fayrouz Lounge aan de Amstelveenseweg in het oog, toen een hoofd voor het pand werd gevonden.

Sleutelplaatsen

De sluitingen hebben alles te maken met de zogeheten sleutelplaatsenaanpak, een onderdeel van het bestrijden van ernstige criminaliteit door de gemeente. Daarnaast heeft Amsterdam de banden met politie en onder meer het Regionaal Inlichtingen en Expertise Centrum (RIEC) extra aangehaald.

Vorige week was het weer raak. Toen sloot de burgemeester afhaalrestaurant Cigkoftem aan de Jan Evertsenstraat. De eigenaar van het restaurant werd door de politie geobserveerd, toen zij de man heen en weer zagen lopen tussen zijn auto en een onbekend pand. Agenten hielden hem staande toen hij een aantal verkeersovertredingen had gemaakt. Bij controle van zijn auto werd onder de motorkap 200 gram cocaïne gevonden. Bij fouillering vond de politie nog eens 3000 euro.

Drie maanden dicht

Op basis daarvan heeft de politie ook zijn restaurant gecontroleerd. Hoewel hier geen drugs werden aangetroffen, kon de politie wel stellen dat er verdovende middelen in het pand aanwezig waren geweest. Bij de man thuis werd vervolgens een vuurwapen gevonden. Die samenloop heeft ervoor gezorgd dat de burgemeester het afhaalrestaurant voor tenminste drie maanden sloot.

https://twitter.com/paulschram/status/717712840115752960

De gemeente hanteert strenge regels wat betreft criminaliteit in Amsterdam. De panden waar drugs aanwezig zijn of waar een sterk vermoeden is dat er in drugs gehandeld wordt, hebben een aanzuigende werking op criminele activiteiten. Volgens de gemeente levert dit een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om te voorkomen dat deze panden in de toekomst weer een rol gaan spelen in de handel van drugs, sluit de gemeente deze voor onbepaalde tijd.

Heropeningsgesprek

Die onbepaalde tijd is over het algemeen minimaal drie maanden. Na die tijd gaan woningen weer open voor bewoning. Het is aan de verhuurder om te bepalen of de huurder mag terugkeren. Horecagelegenheden komen na een zekere periode in aanmerking voor een heropeningsgesprek. Als dit gesprek ertoe leidt dat er voldoende vertrouwen is dat nieuwe verstoringen van de openbare orde uitblijven, kan een zaak worden heropend.

Bij heropening speelt de verwijtbaarheid van de ondernemer met betrekking tot de sluiting een belangrijke rol. Het pand moet formeel heropend worden door een besluit van de burgemeester.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ene na het andere pand in Amsterdam moet dicht
Sluiten