Job Halkes
Job Halkes Binnenland 13 apr 2016 / 07:00 uur

Column Aboutaleb: Hongerwinter niet vergeten

Komend weekeinde ontvangen we heel speciale gasten in de stad. Gezinsleden van families uit Friesland, Groningen en Drenthe die tijdens de Hongerwinter van 1944-45 zwaar ondervoede Rotterdamse kinderen in huis namen om aan te sterken. Steef Rietbergen (79) was één van die ‘bleekneusjes’. Zijn grote droom was om deze gastgezinnen te bedanken voor hun warme en voedzame onthaal waarmee de hongerende kinderen hun toekomst terugkregen. Daarom heeft hij een ‘bleekneusjesreünie’ georganiseerd op 16 en 17 april met familieleden van toen, uit het oosten en noorden des lands.

Het verhaal van de Hongerwinter is niet bij iedereen bekend. Tijdens deze laatste, koude Oorlogswinter was er in het westen van het land nauwelijks nog voedsel te krijgen, de aanvoer werd tegengehouden door de Duitse bezetter. De wanhoop was zo groot, dat kinderen soms door hun ouders op de trein of fiets werden gezet, of gewoon lopend weggestuurd. Zij moesten op het platteland maar om eten gaan bedelen totdat de oorlog voorbij was. Veel ouders liepen dagen in de barre kou op zoek naar een beker warme melk voor de kinderen, of wat aardappelen en peulvruchten. Er waren ook kerkelijke organisaties die kindertransporten organiseerden en gastgezinnen in het noorden en oosten van het land regelden. Die gastvrijheid heeft duizenden kinderlevens gered.

Het hoogtepunt van de reünie komend weekeinde is een feestdis in de Laurenskerk op zaterdag met de gezinsleden van toen. Steef Rietbergen heeft mij gevraagd gastheer te zijn op zaterdag. Dat doe ik graag, want dit verhaal verdient brede aandacht en de boodschap is nog steeds actueel: in barre tijden kan medemenselijkheid levens redden. Steef Rietbergen heeft al weer een volgend project bedacht na een geslaagde Bleekneusjesreünie: hulp aan vluchtelingen. De nieuwsbeelden van vorige week van hongerige vluchtelingenkinderen achter een hoog hek staan ongetwijfeld ook op zijn netvlies gebrand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Column Aboutaleb: Hongerwinter niet vergeten
Sluiten