Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 22 apr 2016 / 09:45 uur

Amsterdam gaat laaggeletterdheid bestrijden

De gemeente Amsterdam gaat zich de komende jaren meer toeleggen op het geven van taalles aan volwassenen. Volgens de gemeente is 16 procent van de inwoners laaggeletterd, wat betekent dat zij moeite hebben met taal en rekenen.

Programma

De komende drie jaar rolt de gemeente het programma Taal om te leren 2016-2018 uit. Met dit programma wil de gemeente de laaggeletterdheid van haar bevolking stevig aanpakken. Volgens wethouder Simone Kukenheim een goed voornemen: „Nederlands kunnen spreken, lezen en schrijven is essentieel om mee te kunnen doen in de samenleving.”

Het doel is om in de komende drie jaar voor minimaal 14.500 Amsterdammers een taalcursus beschikbaar te stellen. De gemeente heeft voor het programma 23,3 miljoen euro vrijgemaakt.

Nederland

In Nederland is laaggeletterdheid een groot probleem. De Algemene Rekenkamer becijferde dat Nederland 2,5 miljoen inwoners heeft die laaggeletterd zijn. Een probleem dat door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, als ‘een urgent, maar ook uiterst weerbarstig en complex maatschappelijk probleem’ wordt bestempeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam gaat laaggeletterdheid bestrijden
Sluiten