Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 28 apr 2016 / 07:37 uur

Amsterdam is een grote speelplaats dit weekend

Boulderen, slacklining, street diving, zomaar wat sporten waar het gros van de Nederlanders waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord. Komende dagen staan onder meer deze sporten op het programma tijdens de eerste Urban Sports Week in Amsterdam.

„Urban sports zijn de sporten die je kunt beoefenen in de open ruimte, in de stad”, zegt Marnix Drysdale, organisator van het het evenement, dat nog het hele weekend in Amsterdam plaatsvindt. „We willen deze sporten een podium bieden, want dat is er nu nog niet”, vervolgt hij enthousiast.

Freerunnen

De meest bekende urban sporten zijn volgens Marnix skateboarden en freerunnen, beide vertegenwoordigd tijdens de komende dagen. „Freerunnen is op dit moment één van de snelst groeiende sporten van Nederland.”

Tijdens het freerunnen baan je je een weg van a naar b, dwars door de stad. Het liefst maak je gebruik van alle obstakels die je onderweg tegenkomt, om daar vervolgens met sierlijke precisie overheen te manoeuvreren. „Je hebt er niks voor nodig, iedereen kan het doen. Het is laagdrempelig en iedere locatie is geschikt”, verklaart Marnix de populariteit.

Inhaalslag

De Urban Sports Week is een samenwerking met de gemeente Amsterdam, die volgens organisator Marnix Drysdale het idee voor de Urban Sports Week meteen omarmde. „Amsterdam heeft met urban sports een inhaalslag te maken.” Steden als Eindhoven en Rotterdam zijn wat dat betreft net een stap verder, zegt Marnix.

Hoewel het weer de organisatie de komende dagen parten speelt, is dat volgens Marnix ook ‘gewoon’ een onderdeel van de urban sporten. „De sporters beoefenen hun sport in de open ruimte, daar hoort soms ook regen bij”, zo benadrukt hij.

Breedtesport

De Urban Sports Week heeft in totaal 48 evenementen gepland, op 22 locaties, in 17 verschillende sporten. Naast de professionals is er volgens Marnix ook voor beginners en bezoekers ruimte om mee te doen, „juist voor hen”, stelt hij. „We willen aandacht geven aan de breedtesport, waarin iedereen kan meedoen.” Zelf meedoen wordt door de organisatie dan ook aangemoedigd. „Alleen zo kan de populariteit en bekendheid groeien.”

Hoogtepunt van de week zijn volgens Marnix het EK pannavoetbal en de BMX dirt disciplines op het terrein van Roest aan de Jacob Bontiusplaats. De Urban Sports Week is nog tot en met zondag te bezoeken op de diverse locaties in de stad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Amsterdam is een grote speelplaats dit weekend
Sluiten