Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 11 apr 2016 / 17:42 uur

Als al die remsporen toch eens konden praten…

Wordt het een megaballenbad? Een indoor paintballterrein XL? Of misschien een nachtclub?

PON en Under Armour

Drie keer nee. De twee oude markante autogebouwen, voor het Olympisch Stadion, worden straks ingevuld volgens twee steekwoorden: mobiliteit en sport. Het gehele gebouw op links wordt straks de thuishaven van PON, het rechter wordt voor een groot deel het kantoor van Under Armour, het internationale sportmerk dat in de VS de grootste na Nike is en waar Memphis Depay zich graag in kleedt. De nieuwe naam van de gebouwen is, zij het niet bijster origineel, wel duidelijk: The Olympic Amsterdam.

Geen kermis meer

„Hartstikke gaaf”, noemt Bas Jochims van vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest het. Gemeente Amsterdam wordt de derde bondgenoot, „er gaan dan ook ook zeker evenementen plaatsvinden.” Maar denk dan niet aan de kermis, die er sinds mensenheugenis heeft gestaan, „maar aan sportieve events, dat past hier mooi.”

Labyrint

In het noordergebouw (rechts) dat sinds 2014 een monument is, worden de plannen uitgelegd. De gekleurde macarons voor bij de koffie en roze stoeltjes waar de pers en genodigden plaatsnemen, steken af tegen het kale, rauwe ‘interieur’ van wat tot eind 2014 fungeerde als garage. Op het plafond een labyrint van afvoerbuizen en draden dat lijkt op martelwerktuigen, op de vloer sporen van autobanden.

Aan het plafond een labyrint van buizen en draden

Michelinplaatje

Als al die remsporen toch eens konden praten, want het gebouw bestaat al sinds 1962 en mag een nostalgisch stukje Amsterdam worden genoemd. Citroën zit nu in autobedrijven epicentrum Zuidoost, vanaf juli gaat hier op het Stadionplein flink verbouwd worden. Maar de verbouwing gebeurt zonder al te veel sloopgeweld, het is tenslotte een monument. Beoogde opleverdatum: eind 2017, begin 2018. Of het blauwe Michelinplaatje aan de muur onder de ‘details’ valt die mogen/moeten blijven, dat weet nog niemand. Jochims: „Ik hoop het wel.”

Zal 'ie blijven hangen?

Prachtplek

Wethouder Kajsa Ollongren kent het stukje Stadionplein vooral van toen ze als student hier op de bus naar Oostenrijk stapte. Het was vroeger een stukje niemandsland, net geen Zuidas en een plek vooral gebruikt om de ring op te rijden. Goed nieuws, noemt ze de veranderingen. „Amsterdam is een prachtplek rijker. We willen een buurt waar Amsterdammers naartoe komen, maar ook toeristen, om de drukte in de stad tegen te gaan.”

Mos op de grond

Een rondje door het oude gebouw herinnert aan de afgelopen jaren. Muurschilderingen aan de Kunsthal, bierdopjes op de grond aan het pop-uprestaurant. Op de vloer olievlekken en regenwater. En wat sterretjes -of zelfs hele een hele melkweg- in de ramen en ook een groene moscultuur die zich op de vloer heeft ontwikkeld. Vruchtbare grond, hier in de garage.

Vruchtbare grond, daar in de garage

Ah toe… Zwembad op het dak?

Wat er straks met het ruime dak gaat gebeuren, dat weten ze nog niet. ,,Alle suggesties zijn welkom”, moedigen de ontwikkelaars en vastgoedbeheerders aan. Een zwembad op het dak zou best leuk zijn, toch? Met een bar erbij en met uitzicht op het Olympisch Stadion en in de verte de Zuidas? Een kleine aarzeling, ze weten niet of dat er doorheen komt met het bestemmingsplan. „En we willen ook geen W-hotel worden.”

Onze Febo vrienden

Naïn en Mahmoud frituren de kroketjes en frietjes in de Febo achter het oude gebouw. Ze zijn wel benieuwd hoe het er straks uit gaat zien en wie erin komen. Ze zien het rooskleurig in: „hopelijk houden ze wel van een frituurtje, goed voor de klandizie.”

Bij Febo Olympisch Stadion hopen ze dat de 'nieuwen' wel van een frituurtje houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Als al die remsporen toch eens konden praten…
Sluiten