Elena van Doorn
Elena van Doorn Binnenland 15 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Zet na 21.00 uur al je beeldschermen uit’

Zet na 21.00 uur je smartphone, tablet en laptop uit. Dat voorkomt stress en bevordert de melatonineaanmaak. Dat zegt onderzoeker en bedrijfsarts Rob Hoedeman van Arboned in het AT5-programma Gespreksstof.

Het is vooral zorgwekkend dat steeds meer mensen kampen met werkstress en burn-outs. Ook steeds jongere mensen hebben hier last van. Soms zijn dat jongeren die pas een paar jaar aan het werk zijn. Daarnaast melden mensen zich vaker ziek met psychische dan fysieke klachten. In Amsterdam komt dit meer voor dan in andere delen van Nederland, aldus AT5.

Social media

Een van de oorzaken hiervan zou social media zijn. Dat begint eigenlijk al op de middelbare school, aldus Carlijne Philips, begeleider van mensen die kampen met een burn-out. Kinderen spenderen een groot deel van hun tijd op social media.

Een manier om stress te verminderen zou dus zijn om beeldschermen na 21.00 uur uit te zetten. „Je moet het durven loslaten”, aldus Hoedeman. „Je hebt dan de hele dag al gewerkt. Je moet dan durven zeggen, ‘Ik heb gepresteerd’ en het beeldscherm de rest van de avond uitzetten." Hoedeman beaamt dat veel mensen hier moeite mee hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Zet na 21.00 uur al je beeldschermen uit’
Sluiten