Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 7 mrt 2016 / 07:30 uur

Virtual reality voor iedereen

Musea, ziekenhuizen, games en films. Overal om je heen doemt de wereld van virtual reality op. Met een bril op je hoofd ontsnappen naar een nieuwe virtuele wereld vindt steeds vaker zijn weg naar het grote publiek. In Amsterdam is er nu zelfs, als eerste stad ter wereld, een vaste Virtual Reality Cinema.

Amsterdam heeft sinds vorige week deze ware primeur te pakken. ,,Na diverse pop-upbioscoopjes werd het tijd voor iets definitiefs”, zo vertelt medeoprichter Maartje Brünken. In de Virtual Reality Cinema vindt donderdag de première plaats van de eerste Nederlandse virtual reality-speelfilm, In Your Face, met Maartje Brünken als producer.

De virtual reality-film is wat Brünken betreft een waardige aanvulling op het platte beeld dat we al jaren kennen. De nieuwe manier van werken vergde volgens de producer een totaal nieuwe techniek. „Ik heb de regels opnieuw moeten leren schrijven wat film betreft. Het denken in kaders, in platte beelden, moet je loslaten. In plaats daarvan moet je een totaalbeeld creëren voor de kijker. Omdat je om je heen kunt kijken, moet je zorgen dat je als kijker weet waar de actie plaatsvindt. Dat is een totaal nieuwe manier van denken”, stelt ze.

Ambitie

Aan ambitie is bij de oprichter geen gebrek. Ze is voornemens om in meer hoofdsteden een VR Cinema te starten. „We zijn op zoek naar een locatie in Berlijn, en daarna moeten Londen, Madrid en Parijs volgen.”

Reageer op artikel:
Virtual reality voor iedereen
Sluiten