Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 31 mrt 2016 / 10:02 uur

Vet goeie shit, daar bij Febo #frituurlife

Van kalfskroket tot speciaaltje en van bamischijf tot vitaaltje: Metro schoof ze er allemaal in tijdens de rondleiding.

Metro mocht ook even en frituurde er lustig op los

Géén mosterd

Na een kijkje in de keuken, smaken de kroketten extra lekker: met ragout volgens opa’s recept en een uitgekiend laagje paneermeel. Maar eet het zonder mosterd, dat is heiligschennis. Een goed gefrituurde machine, daar in de keuken van Febo in Noord. Wanneer iedereen nog op een oor ligt, worden hier al tienduizenden kroketten gedraaid -360.000 per week-, de kipkrokantjes tot op het bot gekruid en de speciaaltjes (half rund, half varken) heel voorzichtig aangepakt. Onder andere.

Kwaliteitkwaliteitsmanager

Kwaliteitsmanager Ferry Stevens is met zijn korte schone nagels, keurig gecoiffeerd sikje en stralend witte tanden, een kwaliteitsmanager pur sang. Hygiëne boven alles hier, en kwaliteit er hop, zo bovenop. Alleen maar het beste vlees, „onze koeien komen van zes Nederlandse boerderijen, hebben drie keer gekalfd, zijn volop geaaid en hebben gewoon een mooi leven gehad.” En dat proef je in de ragout, nog altijd volgens recept van Johan de Borst, Febo’s founding father.

Kwaliteitsmanager Ferry (r) en bamischijfexpert Thomas prikken een bamivorkje mee / Ronald Bakker

Vrouwen welkom

Op ‘het gelul van Evers’ en de hitjes van Radio 538, zijn de mannen gefocust aan het werk. Geen vrouwen, maar die zijn meer dan welkom, lacht Febo’s Ferry. Er is ook een dameskleedkamer, al wordt ’ie nu een paar keer per dag gebruikt door een gelovige medewerker. Daar is hij coulant over. „Kartonnetje op de grond en bidden tot Mekka maar, prima toch? Zolang de kroketten maar op tijd klaar zijn.” Want niet heel lang nadat de zon opkomt, liggen alle bestellingen in de vrachtwagens op weg naar de F-filialen.

Onze Harry

In kunststof kratten, die worden schoongemaakt door Harry Kuijt. In de weekenden tuft hij op zijn snorfiets langs alle Febo’s in de stad, steekt zijn hand op en roept trots: „ik ben jouw collega!” Ferry slaat hem joviaal op de schouder. „Onze Harry.” Het zonnetje in de fabriek. En een begenadigd moppentapper, die er tijdens de rondleidingen precies eentje mag vertellen, fluistert Ferry, „anders blijft ’ie bezig!”

Harry het zonnetje in Febo heeft altijd een mopje paraat: ,,In de Hema is een staart gevonden… Van tompouce." / Ronald Bakker

Geelrood hart

In de warme keuken wordt bami gekookt en Ferry opent een van de ’pannen’ met bamischijfexpert Thomas. Al dente smaakt het beste, „er zit dus altijd een hardje in.” In directeur Dennis de Borst zit een roodgeel hartje, gevuld met en vervuld van het familiebedrijf. De roodgele automatiekformule heeft de laatste jaren wel een metamorfose ondergaan. „Het roodgele schrok mensen af”, legt Dennis, wiens lievelingssnack een grillburgertje is, uit. „We hebben gekozen voor rood wit.” Past goed bij Amsterdam.

Cruijff was ook fan

In zijn kantoor een foto van zoon en potentieel troonopvolger Stef (nu 15) samen met Johan Cruijff, die graag bij Febo Olympisch Stadion kwam. „Voor een kroket en een broodje halfom, daar was hij gek op.” Dit jaar viert Febo zijn 75-jarig bestaan en Dennis denkt nog vaak aan zijn opa, die andere bekende Johan die driekwart eeuw geleden zijn eerste kroketten draaide in zijn banketbakkerszaak, waar het allemaal begon. Kleine kroketjes worden groot, want 75 jaar later zijn er 67 Febo’s, waarvan de helft in Amsterdam, allemaal onder franchiseconstructie. „We hopen aan het eind van het jaar op 75 te komen.” Past mooi bij het jubileum. Op veelbelovende toon: „houd ons maar goed in de gaten!”

Opa

Zijn opa overleed in 2008, maar Dennis komt hem nog elke ochtend tegen, op de grote portretfoto op kantoor. Wat hij vooral van opa -„ook een krokettenmens”- heeft geleerd, is kwaliteit boven alles. Hij hoort het hem nog zeggen, vertelt hij tot besluit. „Zorg voor kwaliteit jongen, dan komen je gasten terug en nemen ze iemand mee.”

Directeur Dennis de Borst / Ronald Bakker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vet goeie shit, daar bij Febo #frituurlife
Sluiten