Astrid Ottens
Astrid Ottens Binnenland 27 mrt 2016 / 22:28 uur

Vier arrestaties bij antiterreuractie Rotterdam

Een Fransman is zondagmiddag in Rotterdam opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, meldde het Openbaar Ministerie (OM) zondagavond. De Franse autoriteiten verzochten vrijdag al om de aanhouding van de man die door Franse media Anis B. wordt genoemd. Deze 32-jarige Fransman zou een kompaan zijn van de pas gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket.

Kriket

Kriket is een 34-jarige man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel erg ver was met het voorbereiden van een aanslag. In de woning werd, behalve wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden. De Nederlandse politie heeft dat getraceerd. In het kader van het onderzoek naar het beramen van een nieuwe aanslag in Frankrijk, zijn de afgelopen dagen ook in België twee arrestaties verricht.

Kriket werd vorig jaar in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Medebeklaagde in dat proces was Abdelhamid Abaaoud. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanlagen 13 november in Parijs.

Antiterreuractie

De politie hield nog drie verdachten aan. Het gaat om twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond, over de derde persoon is nog niets bekend.

De antiterreuractie is zondagavond rond 23.30 grotendeels afgerond. In Rotterdam-West zijn op zeker twee adressen huiszoekingen gedaan. ,,Daarbij zijn geen explosieven aangetroffen", aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket. Wel waren forensisch onderzoekers nog bezig met het veiligstellen van sporen. Met het oog op de veiligheid van de omwonenden werden woningen in de directe omgeving geëvacueerd. Zij mochten laat op de avond weer naar huis.

Bewoners worden geëvacueerd en met bussen weggebracht. Foto: Job Halkes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vier arrestaties bij antiterreuractie Rotterdam
Sluiten