Job Halkes
Job Halkes Binnenland 27 mrt 2016 / 21:54 uur

Rotterdam in de ban van zoektocht naar terroristen

Zwaarbewapende politie-eenheden, sluipschutters op het dak en speciaal getrainde explosievenhonden. Het zijn beelden die we inmiddels kennen uit Parijs en Brussel, maar sinds zondagavond ook uit Rotterdam. Hun doel; de arrestatie van de door Frankrijk gezochte 32-jarige terrorist Anis B. Hij zou een link hebben met de eerder deze week in Parijs opgepakte terrorist Reda Kriket.

In de buurt van de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West is alles hermetisch afgesloten. Sommige bewoners zijn geëvacueerd, anderen mogen hun huis niet in. Voor de linten staan nieuwsgierige buurtbewoners. „Ik woon daar een paar deuren naast”, vertelt een wat zenuwachtige meneer. Terwijl hij nog een sigaretje opsteekt, kijkt hij nog eens de straat in. „Ik heb daar nooit iets geks gezien of zo. Maar ja. Ze zitten blijkbaar overal.”

ANP
ANP

Even verderop bij het Tidemanplein staat een oudere man met Marokkaanse roots te kijken naar wat er in zijn wijk aan de hand is. „Die klootzakken horen hier niet in de wijk. Hier niet en nergens niet”, zegt hij, terwijl hij plukt aan zijn baardje. „Dit is een leuke, gezellige en vriendelijke buurt. En nu staan we er in één klap slecht op.” Een andere buurvrouw komt ook een kijkje nemen. „Het is sinds vanmiddag al onrustig met veel politie. Ik dacht dat ze op zoek waren naar inbrekers bij de school of zo. Maar dit, hier in mijn wijk. Ik sta toch een beetje te trillen.”

‘Regel een slaapplek’

Ondertussen melden zich steeds meer mensen bij het lint omdat hun auto in het afgezette gebied staat of omdat men naar huis wil. Een stelletje komt nietsvermoedend aanlopen en stapt op een zwaarbewapende agent af. „Wat er aan de hand is? Kijk maar op teletekst en regel een slaaplek voor vannacht”, snauwt de agent het jonge stel af. Als ze van een omstander horen dat het om terreur gaat, gaan ze bellen. „We gaan maar bij mijn ouders slapen. We zijn er net geweest voor het paasdiner en hadden nog niks gehoord. Op naar Vlaardingen dan maar weer.”

ANP
ANP

Bij een nabijgelegen avondwinkel is de politie-inval het gesprek van de dag. „Schrijf alsjeblieft niet op waar mijn winkel zit”, vraagt de eigenaar. „Wie weet wat voor gekken het zijn. Iedereen is toch een beetje bang geworden. Zo komt het wel heel erg dichtbij. Brussel was al schrikken, maar dit helemaal.” Een klant woont ook vlakbij het afgezette gebied. „Het lint loopt tot bij mij voor de deur. Nee, ik heb verder niets meegekregen, maar het voelt wel erg naar.”

Resultaat nog onbekend

Rond half twaalf lijkt de actie voorbij en haalt de politie bijna alle afzettingen weg, tot opluchting van de buurt. Wat de zoekacties hebben opgeleverd, dat is nog niet bekend. Naast vermoedelijk Anis B. zijn twee verdachten van Algerijnse afkomst en nog ene onbekende verdachte opgepakt. Het onderzoek wordt voortgezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdam in de ban van zoektocht naar terroristen
Sluiten