Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 20 mrt 2016 / 11:20 uur

Open Torendag Amsterdam druk bezocht

Negentien Amsterdamse torens openden zaterdag hun deuren voor publiek tijdens de Open Torendag Amsterdam. Om de stad eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Rij

Al ver voor het officiële startsein wordt gegeven, staat er een flinke rij voor de Oudekerkstoren. Een dertigtal bezoekers wacht angstvallig tot de inschrijving voor het beklimmen van de toren begint. „Er is maar plek voor zo’n 35 personen, maar dat aantal staat al in de rij”, zegt een van de wachtenden.

Beurs

Ook de Beurs van Berlage loopt langzaam vol met bezoekers. In de hal wachten Tosca (12) en Tobias (9) om samen met opa de toren te beklimmen. „Ik heb hier van 1963 tot 1965 bij de Kamer van Koophandel gewerkt”, zegt opa volmondig. Het lijkt bij de kleinzoon en –dochter nog niet veel indruk te maken. Eenmaal boven vergapen de twee zich aan de stad waar ze wonen. Vanaf deze plek hebben ze het nog niet eerder gezien. Vakkundig worden de vier kanten van de toren afgegaan om vervolgens via de stijle trappetjes weer veilig op de stoep van de Beurs te staan. “Het was leuk”, is de conclusie. Maar een tweede toren zit er vandaag niet in voor de twee, „we moeten nog knutselen voor Pasen.”

Vol

De rij voor de Oudekerkstoren is inmiddels volledig verdwenen. Er prijkt een bordje op de deur: ‘vol’. Binnen wacht Nicky Slingerland de bezoekers op. Verbaasd is ze over de grote drukte en de lange rij. „Gewone Amsterdammers staan in de rij om de toren te bezoeken, alsof dit de enige dag is dat het kan”, spreekt ze vol ongeloof uit. „We zijn al 25 jaar open. Mensen weten dat gewoon niet.”

Boven in het Mövenpick Hotel hebben de bezoekers een waanzinnig uitzicht over het IJ, en ook het centrum is vanuit hier goed zichtbaar. Onder het genot van een kop koffie en een stuk cake wordt de bijzondere ervaring beleefd: „De technische ruimte van een hotel, met de ketels enzo. Wie kan nou zeggen dat hij daar is geweest?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Open Torendag Amsterdam druk bezocht
Sluiten