Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 14 mrt 2016 / 06:00 uur

Chef-kok Onno Kokmeijer: “Kook met je hart”

De nationale finale van de mbo-vakwedstrijden (Skills Heroes) worden van 17 tot en met 19 maart in de Amsterdamse RAI gehouden. 150 studenten doe mee, van kappers tot automonteurs, van ict-beheerders tot schoonheidsspecialisten. Vandaag nemen we een kijkje in de keuken bij jurylid Onno Kokmeijer:

Naam: Onno Kokmeijer
Leeftijd: 42
Jureert bij: Koken
Werkt bij: Ciel Bleu, Okura Hotel

Een passie voor koken, dat is waar het bij Onno Kokmeijer om draait. En niet zonder verdienste. De sterrenkok haalde twee Michelinsterren binnen bij zijn restaurant Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura Hotel. Deze week is hij jurylid bij Skills Heroes The Finals, waar hij meteen ‘talent kan scouten’.

Hij verwacht veel van de deelnemers: ,,Creativiteit, smaak en vakbekwaamheid”, zo somt hij op. Kokmeijer zet zich ervoor in om de kwaliteit van de Nederlandse chef-koks te verhogen. ,,We hebben een generatie gemist”, meent hij. ,,Een generatie die ging werken in plaats van naar school.” Juist school is zo belangrijk vindt Kokmeijer. ,,Op school leer je improviseren, in de praktijk loop je het risico dat je een ‘copy kok’ wordt.” Een goede stap voorwaarts hierin vindt hij dat de Sterklasopleiding wordt uitgebreid. Een opleiding die je na het behalen van je koksopleiding kunt volgen. De opleiding gaat van één naar vijf locaties in Nederland waardoor meer koks hun kennis kunnen verbreden.

De finale van Skills Heroes belooft een uitdagende te worden. Verdeeld over 3 dagen moeten de koks een 3-gangen diner en een 4-gangen diner maken. Daarnaast moeten ze een amuse ‘improviseren’ met producten die overblijven, en nog een hoofdgerecht op tafel zetten.

De tip van Kokmeijer: ,,Kook met je hart en hedendaagse theorie.”

Meer informatie over Skills Heroes vind je op www.skillsheroes.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chef-kok Onno Kokmeijer: “Kook met je hart”
Sluiten