Astrid Ottens
Astrid Ottens Binnenland 25 mrt 2016 / 17:14 uur

In Beeld: Vredesmanifestatie tegen terreur op de Dam

Enkele honderden mensen zijn vrijdagmiddag bijeengekomen op de Dam in Amsterdam om ‘een eendrachtig geluid tegen terreur’ te laten horen. Diverse moslimorganisaties en levensbeschouwelijke organisaties hadden een ‘vredesmanifestatie’ georganiseerd om zich uit te spreken tegen de aanslagen in Brussel, Istanboel en andere steden die uit naam van de islam zouden zijn gepleegd.

Minuut stilte

Mensen legden bloemen neer en plaatsten kaarsen. Ook werd er een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken van de aanslagen. De minuut stilte werd ingeleid door burgemeester Eberhard van der Laan, die zei dat terroristen „kansloos zijn als ze ons zo zien staan. Maar ik weet niet of ze dat zelf zullen begrijpen.”

Terroristen gaan ons niet bang maken, aldus de burgemeester. Daarvoor hebben mensen wel moed nodig, „want moed is het vermogen en de kwaliteit om met angst om te gaan.”

Andere sprekers riepen op tot het wegnemen van de voedingsbodem voor extremisme. „We moeten inzien dat rijke Arabische landen namens de islam terreur ondersteunen met geld en wapens”, zei Abdou Menebhi van het Collectief tegen islamofobie en discriminatie. „Ook moeten we inzien dat in de oorlogen in Syrië, Jemen, Irak en Libië dagelijks burgerslachtoffers vallen. Door bombardementen door het westen en door moorden door extremisten. De islam en de moslims worden hierdoor gegijzeld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In Beeld: Vredesmanifestatie tegen terreur op de Dam
Sluiten