Job Halkes
Job Halkes Binnenland 9 mrt 2016 / 19:40 uur

Horeca Rotterdam: hygiënebrevet voor wijn bij kapper

Winkels die meedoen aan het project Blending 010, waarbij bijvoorbeeld kledingzaken en kappers een wijntje mogen schenken, moeten een verklaring Sociale Hygiëne behalen. Daarvoor pleit de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een brief aan het Rotterdamse stadsbestuur.

„Wij kijken ook uit naar die pilot, maar die kunnen we alleen steunen bij een gelijk speelveld”, legt voorzitter Rober Willemsen uit. „Wij moeten als horeca terecht aan allerlei regels voldoen, zoals het hebben van een toilet en hygiënenormen achter de bar en in de keuken. Maar de kledingzaak hiernaast kan zonder problemen een wijntje inschenken en komen ze daarna hier plassen. Als ik niemand binnen heb met een verklaring sociale Hygiëne op zak krijg ik direct een boete, terwijl mijn buurman ongehinderd wijntjes kan inschenken in zijn kledingzaak.”

In de voorwaarden voor winkels om deel te nemen staat nu vermeld dat winkels ‘kennis moeten nemen van de vereisten aan de sociale hygiëne’. Dat is volgens Willemsen echt te mager. „Een verklaring Sociale Hygiëne is noodzakelijk om verantwoord alcohol te kunnen schenken aan klanten of gasten. Net zoals je een rijbewijs nodig hebt om de weg op te mogen.”

Op gesprek

Verantwoordelijk wethouder Maarten Struijvenberg laat weten KHN uit te nodigen voor een gesprek. Hij begrijpt de zorgen rondom de sociale hygiëne, laat hij via zijn woordvoerder weten. „Wellicht kan daar in de toekomst nog eens naar gekeken worden op landelijk niveau.” Wel wijst hij er op dat ook horeca kansen heeft, zoals het verkopen van cd’s. Bovendien benadrukt Struijvenberg dat het gaat om een pilot. „Het is een tijdelijk experiment om retail te mengen met horeca maar ook horeca met retailfunctie.” job halkes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Horeca Rotterdam: hygiënebrevet voor wijn bij kapper
Sluiten