Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 18 mrt 2016 / 13:35 uur

Ho hotels! (In Rotterdam slaap je ook prima)

De afgelopen tien jaar kwamen er 119 hotels bij met in totaal 13.660 kamers, de hotellerie floreerde.

Stop!

Maar als het aan het stadsbestuur ligt, komt er vanaf nu een rem op de groei van het aantal hotels. Om de simpele reden dat het op sommige plaatsen te druk is. Alleen bij uitzondering mogen ondernemers nog een nieuw hotel openen, bijvoorbeeld als buurtbewoners van tevoren keurig zijn geraadpleegd en/of als er een plan ligt op het gebied van sociaal ondernemen.

Meer grip

Tegelijkertijd wil Amsterdam meer grip krijgen op de verhuur van woningen aan toeristen via websites als Airbnb, Wimdu en Booking. Uit de laatste cijfers blijkt dat 7 procent van het totaal aantal overnachtingen plaatsvindt in woningen, terwijl er een grote krapte is op de woningmarkt. Alleen al via Airbnb worden in Amsterdam meer dan 10.000 ‘slaapwoningen’ aangeboden.

Lopende projecten afronden

Op de hotelmarkt mogen ondernemers lopende projecten afronden. Dat betekent dat er de komende jaren nog zo’n honderd hotels bijkomen in Amsterdam, waarvan 25 in de binnenstad. Deze hotelplannen zijn al jaren geleden goedgekeurd en soms duurt het wel acht tot tien jaar voordat een project is voltooid. Volgens cijfers van het CBS waren er in november 429 hotels in de hoofdstad.

In Rotterdam slaap je ook lekker

Het aantal bezoekers aan Amsterdam zal de komende jaren alleen maar toenemen, verwacht de gemeente. Toerisme draagt bij aan de economie en werkgelegenheid, maar tast ook ‘balans tussen bezoekers en bewoners’ aan. „In delen van de stad leidt drukte tot overlast en hinder." Burgemeester Eberhard van der Laan zei vorige maand al dat toeristen wat hem betreft meer in steden als Rotterdam mogen slapen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ho hotels! (In Rotterdam slaap je ook prima)
Sluiten