Job Halkes
Job Halkes Binnenland 14 mrt 2016 / 17:30 uur

‘Gezins-APK’ moet Rotterdamse baby gezonder maken

Honderden aanstaande ouders in Rotterdam krijgen nog dit jaar bezoek van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) om te kijken hoe de thuissituatie is. Daarmee moet voorkomen worden dat kinderen ter wereld komen in een gezin waar drank en drugs de boventoon voeren of waar veel stress en spanningen heersen. Doel van deze ‘Gezins-APK’ is de gezondheidsrisico’s voor het kind bij de geboorte te beperken.

Hoewel het aantal baby’s dat sterft voor of tijdens de bevalling de afgelopen acht jaar is gedaald van 11,5 naar 8,3 procent, is extra inzet hard nodig, aldus wethouder Hugo de Jonge (Jeugd). Met onder meer moedermentoren moeten jonge ouders beter begeleid worden. „De postcode waarin je wordt geboren is misschien wel belangrijker dan de genen. Dat besef groeit bij iedereen. Het is bijzonder dat we de babysterfte zo omlaag hebben gebracht, maar het aantal baby’s dat te vroeg geboren wordt of te licht is bij geboorte is nog altijd 17 procent. Dan heb je het over 1300 baby’s.”

De problemen komen in alle lagen van de bevolking voor. „Hogeropgeleiden denken vaak dat ze het wel weten en slaan adviezen in de wind”, zo merkt Eric Steegers, afdelingshoofd Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC, in zijn spreekkamer. „En een goede start is erg belangrijk, want bij een vroeggeboorte of laag geboortegewicht zijn kinderen later vatbaar voor suikerziekte en hart en vaatziekten.” Hij noemt de Rotterdamse methode uniek voor Nederland. „Dat alle lagen samenwerken is belangrijk voor een goede geboorte.”

Rol voor verloskundige

Een grote rol is weggelegd voor de verloskundigen en gynaecologen. Wanneer zij denken dat er iets thuis niet goed gaat, kunnen zij aan de bel trekken bij het CJG. Iemand die dagelijks ziet hoe het uitpakt, is verloskundige Lydia de Kruijf. Zij werkt in Charlois en ziet met lede ogen aan hoe het soms misgaat. „Ik had een vrouw die onder controle stond vanwege groeiproblemen van de foetus. Ik vroeg haar of ze problemen had met schulden en huisvesting, maar ze wilde geen hulp. Toen ze naar het ziekenhuis moest voor een groei-echo bleek dat de placenta niet meer goed functioneerde en ze ingeleid moest worden. Ik zocht haar op en vroeg hoe het ging. Tijdens de weeën vroeg ze me: ‘Kan ik toch niet maatschappelijk werk krijgen?’ Toen zag ze de problemen pas in. De baby woog 2 kilo, te licht. Daarom is het zo belangrijk dat we de handen ineenslaan. Met preventie kunnen we veel voorkomen.”

In totaal steekt de gemeente Rotterdam 1,2 miljoen euro in het project. Naast het sneller thuis opzoeken van zwangere vrouwen gaat de gemeente ook investeren in kotercafés en maatjesgezinnen. Daarnaast gaat ook het CJG actiever vragen of er na een eerste zwangerschap gedacht wordt aan een tweede.

Waar gaat het mis?

De problemen die het meest voorkomen en een enorme impact hebben op de start van een baby:

Leefstijl. Tijdens de zwangerschap doorgaan met roken, drinken en drugsgebruik

Voeding. Veel slecht (afhaal)eten tijdens de zwangerschap is slecht voor de foetus.

Stress. Problemen met geld, werkloos zijn of geen eigen woning hebben zet spanning op het lijf.

Geen sociale omgeving. Bijna niemand hebben om op terug te vallen en je kan bijstaan met raad en daad.

Dit soort dingen wil Rotterdam in de toekomst voorkomen:

https://www.youtube.com/watch?v=6nReS9ixilc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Gezins-APK’ moet Rotterdamse baby gezonder maken
Sluiten