Job Halkes
Job Halkes Binnenland 9 mrt 2016 / 06:45 uur

Column Pedro Peters: Applaus op de stationstrap

Atletiekbaanstations: heeft u er weleens van gehoord? Het kan gek lopen. Het begon een maandje geleden met een tweet van de Rotterdamse sportwethouder Adriaan Visser. Hij stuurde een foto van een metrostation met een atletiekbaan erop in het buitenland. ‘Iets voor de RET ?’ Ik had mijn antwoord snel klaar: Jazeker, sterker: we waren er al mee bezig! En nu is het zover.

Gisterenavond is er tot laat in de nacht gewerkt om metrostation Wilhelminaplein om te toveren tot atletiekbaan. Compleet met afbeeldingen op de muren van RET-renners, die de echte marathon gaan lopen. Later deze week volgen metrostations Beurs en Rotterdam Centraal. De week erop Blaak, Kralingse Zoom, Slinge en Zuidplein. Ruim op tijd voor de echte marathon van Rotterdam op 10 april.

In feite zijn er op die dag namelijk twee marathons: bovengronds en ondergronds. Wist u dat de route van de marathon zoveel mogelijk is afgestemd op de ondergrondse route van ons metronetwerk? Heel veel supporters doen de marathon per metro om zo de renners voor te blijven en een paar keer op verschillende plekken hun helden aan te moedigen. Ook voor ons is het een ‘marathonklus’: het inzetten van extra en langere metro’s en heel veel personeel. De nieuwe atletiekbanen in de metrostations leiden naar het marathonparcours: in feite een ludieke bewegwijzering.

Maar het is meer dan dat. Zo stimuleren we op een leuke manier om meer te bewegen. Daarom hebben we de atletiekbanen natuurlijk niet op de roltrappen gelegd, maar alleen op de echte looptrappen. En om u nog meer aan te moedigen, hebben we bij Wilhelminaplein zelfs onze ‘klaptrap’ gemaakt: als u de trap neemt hoort u spontaan applaus. In feite leggen we op zeven stations dus een oefenbaantje aan voor iedereen die meer wil bewegen. In Rotterdam Centraal plaatsen we ook nog een fanwall de week voorafgaand aan de NN Marathon, waar je aanmoedigingen voor de marathonlopers kan plaatsen door een tweet te sturen die eindigt op #supportMR16. Ook dat noemen we aardig onderweg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Column Pedro Peters: Applaus op de stationstrap
Sluiten