Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 2 mrt 2016 / 17:24 uur

Broer doodgereden au pair op de vuist met verdachte

Een zaak met alleen maar verliezers. Zo valt het proces tegen de 29-jarige Jan-Hendrik B. uit Krimpen aan den IJssel het best samen te vatten.

In de Rotterdamse rechtbank werd woensdagmiddag een begin gemaakt met het strafproces tegen de man die in februari 2015 de 20-jarige Franse au pair Julie doodreed. Dit gebeurde destijds in de Zwart Janstraat in Rotterdam-Noord.

Emoties

Veel verder dan een begin komt het niet. Dit omdat zowel de rechter als de officier van justitie vlak na de spreekwoordelijke aftrap een extra rapport onder de neus krijgt van de advocaat. Nieuwe informatie waarvan wordt besloten dat het grondig moet worden bestudeerd voor de rechtszaak door kan gaan.

Broer valt verdachte aan

De rechter heeft moeite de boodschap te verkondigen, dit vanwege de speciaal meegereisde familie van het slachtoffer. Vader, moeder, broer, oom en een paar kennissen uit Frankrijk stapten dinsdagnacht om 03.00 uur in de auto om het proces bij te wonen. Als de rechtbank de zaak sluit, lopen de emoties dan ook hoog op.

Tranen

De broer van het slachtoffer vliegt de verdachte aan en politiemannen moeten beide heren uit elkaar halen. De vader en moeder van Julie huilen en bij de Nederlandse tolk druppelen de tranen over de wangen. Als de officier van justitie na de zitting de beslissing van de rechtbank probeert toe te lichten, wordt het ook haar te veel. „Dit is me in vijftien jaar nog nooit gebeurd”, vertelt ze na een slok water.

‘Groot onrecht’

Als de rust is wedergekeerd, neemt de Franse Joffrey, broer van het slachtoffer, het woord. „We hebben het gevoel dat ons heel veel onrecht wordt aangedaan. Hij (de verdachte, red.) heeft ons niet aangekeken, hij heeft geen excuses aangeboden. We vinden het ongelooflijk.”

Hectisch

Het afgelopen jaar was hectisch en emotioneel, vertelt Joffrey. „In eerste instantie hebben we het proces afgewacht. Ik ben vooral met mijn ouders bezig geweest. Ik had verwacht en gehoopt dat ze na vandaag weer een gevoel van vrijheid zouden ervaren, maar dat is niet gebeurd.”

Haat

Hij voelt haat, vertelt hij. „Een ongeluk kan iedereen gebeuren, maar zijn gedrag op dit moment doet heel veel pijn. Het had al gescheeld als hij (de verdachte, red.) of zijn advocaat naar ons toe was gekomen en iets van spijt had betuigd.” De familie keert verdrietig en teleurgesteld terug naar Frankrijk. „Maar we komen terug. Zo vaak als nodig is.” Wanneer de zaak wordt hervat, is onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Broer doodgereden au pair op de vuist met verdachte
Sluiten