Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 30 mrt 2016 / 16:44 uur

Bij balkon maakt het niet uit hoe klein-ie is

Amsterdam heeft de meeste balkons van Nederland. Hoe klein-ie ook is, pimp hem maximaal.

De Balkonie

Op de Jan Evertsenstraat, tussen snackbar ’t Eefje waar ze kapsalons voor 4,95 euro verkopen en de op last van de burgemeester gesloten City Flowers, waar de ‘genrebloem’ werd gekweekt, zit De Balkonie. Het is de enige winkel in Nederland waar ze echt álles voor op je balkon hebben en een groene oase van rust, zo op de drukke Jan Eef.

Jaja, de Balkonbar! En wij hebben 'm. #balkonbar #balkoninspiratie #balkon #debalkonie #genietenindestad

Gepostet von De Balkonie am Samstag, 19. März 2016

Zaden zijn binnen

„Een seconde, hoor”, roept eigenaar Friederike Joppen vanachter de toonbank, gevolgd door een reeks van schietgeluiden. Ze houdt een prijspistool in de lucht, „de zaden zijn net binnengekomen, ik moet ze even bestickeren.” Allemaal biologische zaden, licht ze toe, van bieslook tot tomaat. De moestuinhype van Albert Heijn ziet ze niet als concurrentie, lacht ze. Eerder als iets wat een positieve uitwerking heeft, ook op haar verkoop. „Ik vind die actie geweldig. Kinderen zien zo waar het eten vandaan komt.” Stukken beter dan de actie van vorig jaar overigens. Nu met boekjes vol informatie, „toen ging bijna alles dood.”

https://www.instagram.com/p/BDlNRMEsbnJ/

Balkonfeestje

Op 25 april viert ze de eerste verjaardag van haar winkel en dat is reden genoeg voor een feestje. Ze krijgt veel positieve reacties, de vaste klantenkring groeit rap en de winkel heeft een buurtfunctie, „mensen komen vaak even binnen voor een kop muntthee en om de laatste nieuwtjes door te nemen.” Het begon ruim een jaar geleden toen ze met haar vriend Thijs door een tuincentrum liep. „We hadden maar een paar plantjes en spullen nodig voor ons balkon, maar moesten helemaal naar de periferie van de stad.” Dat moet toch anders kunnen, dacht Friederike, die niet van ranonkels -„ik vind die bloem gewoon helemaal niets”-, maar wel van aanpakken houdt.

Kijk omhoog, Friederike

Iets later werd dan ook De Balkonie geboren, klaar om de balkoncultuur in de stad met de meeste ‘stadbuitens’ van Nederland een boost te geven. Ze haalt haar inspiratie uit bladen, maar ook door heel veel omhoog te kijken. Niet zo gezellig voor Thijs en niet heel bevorderlijk voor haar nek, „maar ik zie echt van alles, zeker in steden als Parijs en dat gebruik ik dan weer hier.” Ik kon niet dichterbij komen, haalt een leverancier zijn schouder op. Het is druk in de Jan Eef en hij heeft de 144 zes liter zakken vol aarde daarom verderop neergeploft. De onderneemster kijkt ernaar en stroopt haar mouwen alvast op, „ook dat hoort erbij.”

Nestkastjes

Laatst heeft de balkonbabe met Thijs 24 nestkastjes in de Baarsjes opgehangen. Best een klus was dat, maar hopelijk voor het goede doel: heel veel babymusjes binnenkort. Het gaat namelijk niet zo goed met de mus, „ze hebben niet veel plek meer in de stad om te broeden, wie weet helpen de broedkastjes.” Met een sticker van haar winkel onderop, een beetje reclame moet natuurlijk. En misschien binnenkort ook wel wildhang bijenkorven van De Balkonie. „Met de stadsbij gaat het ook niet zo lekker.”

Reageer op artikel:
Bij balkon maakt het niet uit hoe klein-ie is
Sluiten