Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 24 mrt 2016 / 06:50 uur

Ben jij Amsterdam’s Next Top Rondvaartbootschipper?

Ineens had ‘ie het… ‘Ik word rondvaartbootschipper!’ Het overkwam Raymond Westerbeek.

Uniform

Op het Nova College volgde hij de eenjarige opleiding Schipper Rondvaart en bij Blue Boat Company deed hij het leertraject met baangarantie. Drie jaar zit hij nu alweer op ‘zijn’ schip en hij vaart er goed bij. In zijn uniform, iets wat toch altijd wel een bepaalde aantrekkingskracht op het andere geslacht heeft… „Er is wel eens sjans van dames”, glimlacht de jonge schipper. Hij zwaait altijd vriendelijk terug, maar de knipoogjes bewaart ‘ie voor zijn vriendin.

Leuker dan binnenvaart

Bij scheepsmaat Jan Verkamman werd het water er met de paplepel ingegoten en zijn hele leven zit hij er al op, al heeft zijn vrouw er een grote hekel aan, lacht hij. „Dus die neem ik nooit mee.” Hij begon op de binnenvaart en doet nu de rondvaart, „dit is veel leuker, het vereist meer focus en is afwisselender.” Er is vraag naar personeel in de rondvaartbranche en de bekende rederij met haar blauwe boten met rode rand springt hier goed op in.

https://www.instagram.com/p/m2uA6OsZze/

Open dag

Donderdag is het open dag bij Blue Boat Company en kan iedereen die de nieuwe Raymond of Jan wil worden, of gids of ober aan boord of een andere ‘waterinteresse’ heeft, een kijkje nemen (en gratis meevaren) van 11:00 tot 14:00 uur.

Royale Duitsers

Op de Amstel-Robijn, het schip (liever géén boot) waar Jan vaak op vaart, druppelen de eerste toeristen van de dag binnen. „Het tienuurtje is altijd rustig”, weet hij inmiddels wel. Het contact met de gasten vinden ze leuk en als je het lief vraagt, mag je ook best even sturen, „maar niet in de blinde bochten.” Vaak is er na afloop een fooitje, „vooral de Amerikanen en Duitsers zijn royaal.” De Chinezen niet.

Collega’s op het water

„Keizer uit, Brouwer op”, speekt Jan door de marifoon, waarmee contact is met iedereen uit de beroepsvaart op het water. Geen grapjes of koetjes en kalfjes hier, gewoon kort en bondig de locatie en informatie doorgeven. Ze zwaaien naar schippers van andere rondvaartboten, ze zwaaien allemaal, de een wat enthousiaster dan de ander, terug. Geen taxi-oorlogpraktijken op het water, want: „op het water zijn we collega’s, op kantoor zijn het concurrenten.”

Niet zwaaien naar…

Naar wie ze in elk geval niet zwaaien, zijn de ambtenaren die voornemens zijn alle ligplaatsen van rondvaartboten vrij te geven voor iedereen die daar maar aan wil leggen. „Dat lijkt wel leuk, maar is voor ons natuurlijk lastig zo niet onmogelijk werken, zonder vaste opstapplaats.”

Kick op Sail

Op dagen als Koningsdag en Canal Pride komt het aan op opperste concentratie en rust, iets dat beide watermannen beheersen. „SAIL was helemaal een uitdaging”, herinnert de semi-ouwe rot zich nog goed, „het geeft echt een kick als alles goed gaat” vult zijn collega hem aan. Waar ze wel eens gek van worden, zijn de ‘zaterdagse eind van de middag sloepjes’, gevuld met flessen rosé en kratten bier en muziek op 100. Maar het zijn de rondvaartboten die altijd weer de waterpolitie op hun dak krijgen, schudden ze hun hoofd. Raymond heeft zelfs wel eens moeten blazen, „terwijl ik gewoon aan het werk was!” Nul promillage natuurlijk, „dat biertje drinken we wel na werk.”

Schipperskarma

Op ‘speciaaltjes’ zijn beide schippers dol, de vaarten die worden afgehuurd voor huwelijksfeesten en vrijgezellenparty’s, ,,dan heb je alleen maar blije mensen aan boord.” Er zijn ook wel eens uitvaarten, ,,staat er ineens een kist bij je aan boord, dat is toch een gek idee.” Jan geeft voorrang aan een boot. „Wat je geeft, krijg je terug”, denkt hij. Als je altijd als eerste onder de brug door snelt, krijg je echt geen voorrang meer van andere watergebruikers. Schipperskarma, ,,maar ik ben verder helemaal niet zweverig, hoor.”

Ahoy!

Na ruim een uur wordt weer aangelegd op de Stadhouderskade. Geen applaus tot besluit -„het is geen vliegtuig”- maar de toeristen verlaten met volle camerakaart en dito lach het schip, een paar euro’s verdwijnen in het bakje. De schippers kijken elkaar tevreden aan, het was een lekker vaartje. „Ahoy!” Raymond springt van boord. Over een half uur weer de volgende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ben jij Amsterdam’s Next Top Rondvaartbootschipper?
Sluiten