Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 24 mrt 2016 / 19:18 uur

Amsterdam op de bres voor afgedankte kippen

Afgedankte legkippen worden niet vergeten in Amsterdam. Zowel het stadsbestuur als particulieren zetten zich voor ze in. Terwijl de gemeente naarstig op zoek is naar een opvangplek voor gedumpte kippen, opent Linda vrijdag een opvang in haar achtertuin in Oost voor geredde legkippen.

Loslopende kippen en hanen vormen een steeds groter probleem in de stad. Daarom zoekt het stadsbestuur samen met dierenopvangorganisaties naar een plek waar stadsboeren die ’uitgeboerd’ zijn hun pluimvee netjes kunnen afgeven. Het verse eitje ’s ochtends weegt niet altijd op tegen de overlast die kakelende kippen kunnen veroorzaken.

Boerenmaatstaf

Sandra van de Werd van Red een Legkip heeft ook een aantal gedumpte kippen rondscharrelen, maar dit is niet het doel dat zij sinds 5 jaar nastreeft. Ze redt legkippen van de slacht die volgens de boerenmaatstaven te weinig eieren leggen. Vrijdag opent de eerste opvang in Noord-Holland, en wel in Amsterdam.

„Aan de rand van Oost”, vertelt Van de Werd, die de exacte locatie niet wil noemen uit vrees voor mensen die hun dieren komen dumpen, „want dat komt elders geregeld voor”. Hier kunnen jaarlijks een paar honderd geredde kippen terecht die anders 16 uur in een vrachtwagen richting Polen zouden zijn afgevoerd.

Goede opvang

„De kippen worden maar een jaar als legkip gebruikt, daarna leggen ze minder eieren dan de boer wenst”, zegt Van de Werd, die vorig jaar 1750 kippen redde. „Ik koop ze op voor de slachtprijs, tussen de 0,50 en 1 euro. Daarna zoeken we mensen die ze willen adopteren.”

Maar een kip van Van de Werd, die vijf jaar geleden begon met de opvang nadat zij zelf twee legbatterijkippen had gered, krijg je niet zomaar mee. „Er moet wel aan de plaatsingsvoorwaarden worden voldaan. Een klein stukje grond voor het huis is niet genoeg. Mensen moeten wel wat te bieden hebben.”

Adopteren

Het adopteren van een kip kost 7,50 euro. „Sommige mensen vinden dat duur. Maar als een kip een poot breekt, gaan we naar de dierenarts en alle kosten bij elkaar liggen veel hoger. Daarnaast moet er een drempel zijn om een industriekip aan te schaffen. In de winkel zijn ze goedkoper.”

Van de Werd hoopt dat veel Amsterdammers warm lopen voor een geredde legkip. Met de hoofdstad meegeteld zijn er nu acht opvangplekken van Red een Legkip in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam op de bres voor afgedankte kippen
Sluiten