Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 10 mrt 2016 / 13:19 uur

Aboutaleb: Geen concrete dreiging richting moskeeën

Volgens burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zijn er op dit moment geen aanwijzingen voor concrete gewelddadige acties richting moskeeën naar aanleiding van de dreigbrieven. Dat schrijft hij in een brief naar de gemeenteraad.

Diverse moskeeën in het land, onder meer in Rotterdam, ontvingen afgelopen donderdag 25 februari een anti-islam pamflet met daarop racistische symbolen en leuzen. Uit onderzoek blijkt dat er geen relatie is gevonden met eerdere incidenten of acties, zo schrijft Aboutaleb in zijn brief. „In Nederland zijn er tot nu toe 33 aangiftes gedaan. De centrale coördinatie van de beoordeling van de aangiften ligt bij parket Den Haag.”

Geen extra beveiliging

Veel mensen zijn geschrokken van de bedreigingen, schrijft Aboutaleb, maar volgens de burgervader is extra beveiliging van de gebedshuizen niet nodig. „Men is bezorgd, niet alleen over de incidenten met de pamfletten, maar breder wat leidt tot gevoelens van onveiligheid. Spior geeft aan bij voorkeur geen zichtbare beveiliging van moskeeën te willen.”

Onrust

Om het gevoel van onrust weg te nemen start hij binnen twee weken een werkgroep. „Doel van de werkgroep is bespreking van alle vraagstukken rondom veiligheid bij moskeeën en het doen van concrete voorstellen om de weerbaarheid van de moskeeën te versterken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb: Geen concrete dreiging richting moskeeën
Sluiten