Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 17 feb 2016 / 17:00 uur

Versjesmaker Lars schrijft het liefst over de liefde

Noem hem liefdesdokter, noem hem versjesmaker, noem hem een professioneel flierefluiter. Lars van de Werf (28) maakt het allemaal niet zo gek veel uit. Zolang hij maar kan doen wat hij het leukst vindt om te doen: gevoelens vertalen in woord en geschrift. De stad Rotterdam eigent hem zich toe, maar wie is dat markante figuur waarvan menigeen zegt dat we hem over tig jaar terugvinden in het rijtje naast Jules Deelder?

Professioneel flierefluiten

Lars, potverdikkie, het gaat je voor de wind.
Er gebeurt van alles en nog wat ja. Mijn nieuwe boekje is net uit dus ik ga van boekhandel naar boekhandel en van trouwerij naar festival. Je kunt in het leven kiezen om een beetje te flierefluiten, maar je kunt er ook voor kiezen om professioneel te flierefluiten. Geld verdienen met flierefluiten zeg maar. Dat is eigenlijk wat ik doe.

Voor iedereen die je nog niet kent, wat doe je? Wie ben je? Waar kom je vandaan? Waar ga je naar toe?
Ik ben een maker van versjes, dichter kun je me ook noemen. Het maken van versjes is mijn werk geworden. Ik heb journalistiek gestudeerd. De journalistiek is leuk, maar het was toch niet iets waar ik me helemaal in kon vinden. Journalisten schrijven telkens de woorden van iemand anders op en bovendien doen ze dat ook vaak nog verkeerd. Ik dacht: wat kan nog meer? Het antwoord: creatief schrijven. Ik denk dat dat dus wel aardig is gelukt.

‘Liefde is nooit een herhaling van zetten’

Je schrijft over liefde. Bijna altijd over liefde.
Dat is toch het enige dat er is? Wat is er nog meer? Dat is toch het belangrijkste, liefde. Ik vind dat heel logisch. Het is wat mij het meest interesseert. Liefde is nooit een herhaling van zetten. Iedereen gebruikt wel dezelfde woorden, maar bij iedereen is de invulling achteraf anders. Iedereen voelt ook iets anders. Ik heb nu zo veel versjes op maat geschreven dat ik inmiddels weet dat mensen wel hetzelfde zeggen, maar niet hetzelfde bedoelen. Ik vind iedereen in de eerste instantie ook wel lief. Dat is een goed uitgangspunt.

Spiegel jij je versjes aan je eigen leven?
Ik heb altijd het hart op de tong liggen. Als ik iemand leuk vind dan zeg ik: ik vind je leuk. Wat ook dramatisch kan uitpakken, trouwens. Afwijzingen te over natuurlijk. In het leven kom je genoeg keren in situaties terecht dat je iemand leuk vindt en die ander dat niet vindt. Dat gebeurt. Omdat ik me altijd uitspreek, kom ik dat soort situaties vaker tegen. Ik schrijf hier dingen van me af.

Vreemdgaan

Veel mensen gebruiken jouw boekjes ter inspiratie, om hun liefde te tonen.
Of om hun liefde te lijmen. Ik kreeg onlangs een berichtje van een jongen die me schreef dat hij tijdens carnaval was vreemdgegaan. Hij vroeg me of ik een mooi versje kon schrijven zodat zij weer bij hem terug zou komen.

Gedaan?
Nee. Ik heb gezegd: die soort dingen moet je echt zelf oplossen, jongen. Dat is niet aan mij.

Je bent vrijgezel. Hoe kunnen vrouwen jou nog versieren?
Mwah, vraag je me wat. Ik kan van mijn stuk worden gebracht door iemand die goed is in wat ze doet. Ook mooi: als iemand zich nergens wat van aantrekt. Eigenlijk snap ik niet zo goed dat je iemands anders woorden nodig hebt om je gevoel te verwoorden.

Maar als dat niet nodig was, had jij geen platform voor jouw creativiteit.
Nou ja, ik snap wel dat mensen het doen, maar ik zou zelf nooit een gedicht of de woorden van een andere gebruiken om duidelijk te maken wat ik voel. Ik snap niet dat je niet kunt verwoorden wat je voelt.

Markant figuur

Je bent een markant figuur: typmachine onder de arm, nette kleren, rode sokken. Jij past over tig jaar met gemak in een rijtje naast Jules Deelder.
Grappig dat je dat noemt. De directeur van Poetry International zei over mij en Derek Otte (Rotterdamse spokenword performer, red.) dat wij de nieuwe iconen van de stad zijn.

Is het een rol waarin jij je graag zou zien?
Als dat zo gebeurt, is dat prima. Ik merk nu, alhoewel dat best gek is om te merken, dat ik al wel heel veel herkend word. Mensen zien mij als deel van Rotterdam.

Je wordt een product van Rotterdam.
Ik ben al een product van Rotterdam. Ik ben opgegroeid in Rotterdam-Zuid, daar kom ik vandaan. Het is een open en vrije stad en een stad met mensen die geen blad voor de mond nemen. Dat is prettig, alles kost minder tijd.

Roman en film

De sky is de limit zeg je. Wat is voor jou de limiet?
Ik wil natuurlijk de roman schrijven die de literatuur gaat veranderen. Haha. Dat duurt nog wel even, maar die gaat wel komen. Weet je, ik heb allemaal van die plannetjes, van die ideetjes. Ik loop al heel lang rond met een idee voor een film. Nu ligt de wereld meer open dan eerst, omdat ik een bekender gezicht heb en omdat ik al iets gedaan heb wat mensen leuk vinden. Ik denk niet dat het bij rijmen blijft. Er is veel meer.

Paspoort

Paspoort: Lars van de Werf, 28.
Geboren: Rotterdam-Zuid
Beroep: Versjesmaker: ‘ik lees gedichten voor’
Studie: Journalistiek in Utrecht
Bekend van: Versjes van Lars (2014) en Heb lief! (2016)
Droom? ‘Nog twintig dichtbundels, een film en de roman schrijven die de literatuur gaat veranderen.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Versjesmaker Lars schrijft het liefst over de liefde
Sluiten