Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Binnenland 3 feb 2016 / 16:04 uur

Situatie gracht verslechtert: regels aangescherpt

Drie keer is in dit geval geen scheepsrecht: om overlast op de Amsterdamse grachten terug te dringen start de gemeente met het ‘three strikes out’ principe. Voortaan verliezen rederijen die de regels overtreden na drie waarschuwingen hun vergunning.

‘Voor iedereen’

Het gaat dan vooral om klachten op het gebied van geluidsoverlast en te snel varen. De maatregelen staan in de Grachtenmonitor 2015 die woensdagochtend werd gepubliceerd. „De grachten moeten voor en door iedereen met plezier gebruikt kunnen worden’’, laat de woordvoerster van wethouder Udo Kock (waterbeheer) weten.

Toename klachten

Steeds meer mensen melden overlast door rondvaart- en plezierboten bij Waternet. Zo waren er 2015 bijna 600 meldingen van geluidsoverlast, terwijl dat er in 2014 nog 373 waren. Het aantal meldingen van snelheidsoverlast nam in 2014 toe van 285 naar 426. Volgens de wethouder is het feitelijk niet drukker op de gracht, maar ervaren mensen wel meer hinder en overlast.

Sinds 2013 is de gemeente bezig met het aanscherpen van de regels voor rederijen. Zo werd er in dat jaar besloten dat de exploitatievergunning voor rondvaartboten nog maar geldig is voor bepaalde tijd in plaats van onbepaalde tijd. Tevens moeten reders in gelijke mate toegang kunnen krijgen tot de steigers op de zogenaamde A-locaties in het centrumgebied. De gemeente zal daarom vanaf 2020 de steigers vrijmaken en herverdelen. „Zo creëren we in de toekomst meer kans voor beginnend ondernemers en zal er uiteindelijk een betere marktwerking ontstaan’’, zegt de woordvoerster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Situatie gracht verslechtert: regels aangescherpt
Sluiten