Job Halkes
Job Halkes Binnenland 14 feb 2016 / 14:30 uur

Over de Tong: ‘Rotterdammers genieten echt van eten’

Wat is de smaak van Rotterdam? En welke Rotterdammers zijn toonaangevend in het bepalen van die smaak? Wekelijks voelt Metro een bekende naam in het culinaire Rotterdamse aan de tand in Over de Tong. Vandaag Dennis van der Werf, chef-kok van het restaurant op de Euromast.

Om te beginnen. Hoe doet Rotterdam het?
Rotterdam is een van de beste steden om in te werken. Het publiek hier begrijpt gastronomie en weet dat te waarderen. Kijk naar het aantal kwalitatief goede restaurant in deze stad, er zitten wel zeven sterrenzaken. Ik heb in het verleden bij Cees Helder (De vorige chef-kok van Restaurant Parkheuvel die als eerste in Nederland drie Michelinsterren wist te halen, red.) gewerkt. Hij heeft mij de beleving voor het vak bijgebracht.

Nachtleven

Je hebt je eigen zaak gehad en op veel plekken gewerkt. Wat maakt Rotterdam anders?
Ik heb bijvoorbeeld ook in Amsterdam gewerkt, maar er is echt een verschil. Amsterdam draait meer om het nachtleven, terwijl met hier geniet van de avond en het eten. Mensen willen ervoor betalen.

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik een aantal jaren voor meneer Helder heb mogen werken. Hij is heel belangrijk geweest voor culinair Rotterdam nu. Ik stond daar in de keuken met Mario de Ridder, Francois Geurds, Fred Mustert en de mannen achter Amarone. Allemaal sterrenzaken nu. Hij bracht ons allemaal passie en liefde voor het vak bij. Hij leerde ons om te werken met mooie producten en bracht ons bij dat de gast altijd bovenaan moet staan. Die moet je in de watten leggen. En dat doe ik hier nu op de Euromast. Je moet je gasten verrassen.

Goed fundament

Waarom koos je na het verkopen van je eigen zaak in Waddinxveen voor een avontuur op de Euromast?
Het is een hele mooie uitdaging. Het is een functie die bij me past, waarbij ik het personeel aanstuur en mijn visie kan doorvertalen. Bij mij mag iedereen zijn idee kwijt. Mijn voorganger heeft hier een goed fundament neergelegd. We streven niet naar een ster, maar willen mooie gerechten met een goede prijs-kwaliteitverhouding neerzetten. Voor ieder moet hier wat wils zijn.

Toen je onderaan de Euromast je loopbaan begon in Restaurant Parkheuvel had je vast niet gedacht dat je hier terecht zou komen.
Haha, nee. Maar het is echt heel leuk om mijn visie hier neer te leggen en te werken. Kijk eens naar het uitzicht. Dat is toch geweldig. We denken puur en alles wat bij een gerecht hoort, moet iets toevoegen. Ik heb mijn doel bereikt als men bij het zien van de Euromast ook aan mij denkt.

De tip van Dennis

„We zijn druk bezig met een nieuwe kaart, die begin april uitkomt. Mijn tip van die nieuwe kaart is de gegarneerde heilbot met duvel, champignons, diverse kruiden en truffelolie. Dat is echt genieten. Maar we bieden hier ook een high tea en high wine aan. En ons best bewaarde geheim is de zondagsbrunch voor families. Genieten van Rotterdam met dit uitzicht, wat wil je nog meer?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Over de Tong: ‘Rotterdammers genieten echt van eten’
Sluiten