Job Halkes
Job Halkes Binnenland 10 feb 2016 / 12:45 uur

NS stopt met proef vogellasers op Rotterdam Centraal

Een proef waarbij een laserapparaat werd ingezet om vogels te verjagen op Rotterdam Centraal, is gestopt. Eind vorig jaar werden de apparaten geplaatst om de overlast van spreeuwen te bestrijden. Het vervoersbedrijf gaat de proef van een maand nu evalueren.

Dat de laser nu tijdelijk is verdwenen, is volgens stadsecoloog André deBaerdemaeker goed nieuws. „De spreeuwen zijn voor veel reizigers juist leuk. De vogels voegen een vrolijke noot toe aan de reis. Juist in de stad moeten we genieten van de natuur.”

Hij snapt het streven naar een vogelvrij station dan ook niet. „In Japan spelen ze cd’s met vogelmuziek af op stations, omdat de beestjes daar helemaal zijn verdwenen. Ik heb liever echte vogels.” De door de NS aangehaalde overlast valt volgens hem wel mee. „Ik ben ook een Rotterdammer die trots op het station en ik wil het ook mooi houden, maar het gaat om uitwerpselen van spreeuwen, niet van reigers.”

‘Onaantrekkelijk maken’

DeBaerdemaeker heeft wel andere tips voor de NS. „Het verjagen van spreeuwen heeft geen zin, want dan komen er muizen af op kruimels op het perron. De natuur uitsluiten moet je niet willen. Je kan wel sommige plekken onaantrekkelijker maken voor spreeuwen, zodat ze daar niet meer gaan zitten.”

De NS laat weten dat de komende tijd een afweging wordt gemaakt of de lasers terug worden gehangen. Samen met ProRail en de Gemeente Rotterdam wordt er een analyse gemaakt van de kosten en de baten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NS stopt met proef vogellasers op Rotterdam Centraal
Sluiten