Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 15 feb 2016 / 20:09 uur

Nieuwe feestdag: lang leve de sekswerker!

Sekswerkers vierden de Dag van de Betaalde Liefde met een ‘fleshmob’ in verschillende uithoeken van Nederland. Ze eindigden op de Dam, waar bij sommigen de kleren helemaal uit gingen. Nou ja, bijna dan.

Whorepower

Toeschouwers applaudisseren, maken foto’s en worden ondanks de gure wind warm bij de aanblik van het twintigtal pikant geklede dames die dansen op spannende deuntjes. Op hun borden staat ‘Whore Power’ en ‘My Body is my Business’ en in menig panty prijkt een flinke ladder: het sekswerkersteam heeft er al een hele dag opzitten. In een touringcar zijn ze vanaf acht uur vanmorgen op pad geweest om in verschillende dorpen en steden hun ‘fleshmob’ uit te voeren: het is tenslotte maar een keer per jaar de Dag van de Betaalde Liefde, de dag waarop je lievelingssekswerker extra in het zonnetje mag worden gezet.

https://www.instagram.com/p/BB0L_2tArOo/

Doosje bonbons

En wat een sekswerker nou precies is? Yvette Luhrs, woordvoerder van sekswerkersorganisatie Proud, die deze dag vorig jaar in het leven riep, weet het precies: iemand die verdienste haalt uit een seksuele service of seksuele performance. „Van raamwerker tot webcammer en van stripper tot pornoacteur.” Een doosje bonbons dus voor die lieve prostituee op de hoek, of een ruikertje voor je favo webcamgirl- or boy. Hoewel er vandaag extra aandacht aan wordt besteed, is het morgen weer een gewone dag.

#nostigma

Maar hun strijd blijft. „We willen van het stigma af dat sekswerkers vieze vrouwtjes of mannetjes zijn”, vervolgt Yvette, in het dagelijks leven onder meer werkzaam als webcammer en actrice in de genrefilm. „We worden een beetje moe van iedereen die ons in een slachtofferrol plaatst en denkt te weten dat we gered moeten worden.” Ze schudt haar hoofd. Fluitend gaat ze naar haar werk, „we worden niet gedwongen en zijn er hartstikke trots op.”

Hartverwarmend (en een bezorgde moeder)

Iets wat ze van top tot teen uitstraalt, in haar bescheiden kledij. Het is inderdaad wel een beetje fris, lacht ze, „maar ik voel er niets meer van.” Hartverwarmende reacties hebben ze volop gekregen, van mensen die spontaan begonnen mee te dansen tot een jongen die haar vertelde hoe ‘lekker en mooi’ ze was. Maar er was ook ‘de bezorgde moeder’ in Zwolle die de politie belde, verklapt ze. „Ze was bang dat haar dochter van acht geïnspireerd door ons zou raken…”

Dj-golo René

Stripteasedanserers Wini Di gaat op een stoel zitten en trekt kledingstuk voor kledingstuk uit. Een kous met rode jarretel eraan belandt op de grond, die piccolo en dj ‘dj-golo’ René, die voor de muziek en mannelijke noten zorgt, oppakt, er terloops even aan ruikt en dan in het publiek gooit. De uitgelaten stoet verplaatst zich, nadat Yvette nog even haar welgevormde billen toont aan de breed lachende tramchauffeur van lijn 24 die aan komt gereden (en meteen vaart mindert), naar de Warmoesstraat.

Condooms voor iedereen

Toeristen kijken hun ogen uit. „Would you like a condom?” vraagt webcammer Eva met roze pruik en een dienblad met een allerhande aan condooms erop. „You never know what will happen tonight!” Het is echt een feestdag, roept ze uit. Vooral hun dans op de Afsluitdijk was een hoogtepunt. „Al die toeterende vrachtwagenchauffeurs…” Haar bontgekleurde voorbehoedsmiddelen -„applausje voor de Condomerie”- vinden gretig aftrek. Dat belooft nog wat de komende nachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuwe feestdag: lang leve de sekswerker!
Sluiten