Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 25 feb 2016 / 17:38 uur

Hete burgers en zwetende mannen

In het Hard Rock Cafe stonden donderdag tien monden in vuur en vlam na het eten van de heetste burger van Nederland.

Ingeluisd

Hij heeft als voorbereiding nog een eitje met sambal gegeten vanmorgen, vertelt Casper America. „Ik ben er wel klaar voor.” Hij is een van de tien deelnemers die op deze Nationale Chili Dag meedoet aan de pittige chiliburgerwedstrijd. Jean-Paul Schaddé van Dooren wrijft een tikkeltje nerveus over zijn snor. Hij wist van niets toen hij het etablissement binnenliep. „Ik ben er gewoon ingeluisd door mijn collega van Cityguys. Hij zei dat er een leuk eventje was, niet dat ik erin mee zou spelen!”

Carnivoren in actie

Buiten zijn de tafels keurig gedekt voor de tien deelnemers. Het bestek lijkt overbodig, een burger eet je tenslotte het snelst met je handen, maar het glaasje melk ernaast is geen overbodige luxe, weet Hard Rock Cafe’s Claire Skudder. De spelregels zijn simpel: wie als eerste de hete burger naar binnen schuift, gooit zijn handen de lucht in en opent zijn mond wagenwijd. „Er mag geen enkel chilirestje meer zitten”, licht ze toe en ze blaast op haar fluitje, de wedstrijd kan beginnen.

Smullen

Precies op het moment dat de tien carnivoren hun tanden in de hete chiliburger zetten, begint het een beetje te sneeuwen. Er heerst een bijna doodse stilte, iedereen is ingespannen aan het kauwen en kijkt met een schuin -en tranend- oog naar de buurman. Een enkele zweetparel drupt op tafel, menig neus wordt snel even opgehaald, maar Art de Groes kauwt op zijn gemakje door. Hij hoeft niet te winnen, verklapt hij, „ik ga niet schrokken, maar smullen.”

Héét

Luis Cunha, de chef uit de keuken van het Hard Rock Cafe, kijkt lachend toe. „Ik weet hoe heet-ie is.” In de saus van de burger die nog tot en met zondag te bestellen is, zitten jalapeños en de Schotse Bonnet chili, „de op vier na heetste peper ter wereld.” De heetste is pure capsaïcine, weet hij. Met een waarschuwend vingertje: die moet je nooit eten! „Dan sta je echt in brand. Dodelijk.”

https://twitter.com/i/status/702890826968379392

Winnaar Damian

Na 91 seconden opent toerist Damian zijn mond. Leeg, op wat resten tussen zijn tanden na. „Mijn bek staat in brand”, roept hij, maar verder voelt-ie zich kiplekker. „Goede burger.” De winnaar wordt onthaald als held en de Japanse deelnemer, die tot vlak daarvoor nog met hem streed om de hamburgertitel, wil nu met hem op de foto. Hij had niet verwacht dat Amsterdam zo leuk zou zijn, vertelt hij iets later aan de bar. Warm wordt-ie van de stad, en vandaag zelfs heet. „Tijd voor bier dus, om af te koelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hete burgers en zwetende mannen
Sluiten