Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Binnenland 29 feb 2016 / 08:58 uur

Hele wereld snapt de functie van jarig Vindhek

Het Vindhek in het Vondelpark, waar gevonden voorwerpen worden opgehangen, is 10 jaar.

Officieel is het Vindhek dinsdag pas jarig. Toch vond er vrijdag alvast een vervroegd verjaardagsfeestje inclusief het zingen van ‘Lang zal ze leven’ plaats. Leerlingen van de Annie M.G. Schmidtschool hingen felicitatietekeningen aan het hek, terwijl vrijwilligers hun handen uit de mouwen staken om het object van kleurrijke slingers en versieringen te voorzien.

Och, wat enig

De zingende kids hadden zich als koortje voor het hek opgesteld. De hoge, enthousiaste stemmetjes sloegen goed aan op het publiek dat zich even ophield om van het moment te kunnen genieten. „Och, wat enig’’, zei een vrouw met haar fiets aan de hand.

Kunstenares Annemarieke Weber begon in 2006 met een conceptversie van het Vindhek onder een brug in het park. Aan een bestaand hek werd een gebruiksaanwijzing bevestigd. Met handbeschreven houten knijpers konden passanten dan gevonden objecten ophangen. „Mensen van over de hele wereld begrijpen direct waar dit over gaat. Ze voelen dat eerlijkheid, respect en vertrouwen tot de kernwoorden behoren’’, zegt ontwerpster Weber. „Het gaat om het gebaar dat mensen naar elkaar maken.’’

Meer Vindhekken

Het bleef niet bij een concept en gaat ook niet alleen om het terugvinden van verloren spullen. Het Vindhek heeft ook een ontmoetingsfunctie. „Helaas was een bankje in het Vondelpark niet mogelijk’’, vertelt de kunstenares.

Inmiddels staan er zes Vindhekken op verschillende locaties in Amsterdam. Als het aan Annemarieke Weber ligt, blijft het daar niet bij. Volgens haar slaat het ontwerp bij jong en oud van over de hele wereld aan. „Ik ontmoette eens een jongen uit Oxford die ervoor pleitte dat een Vindhek in elk park van de wereld moet komen. Dat vind ik heel bijzonder.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hele wereld snapt de functie van jarig Vindhek
Sluiten