Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Binnenland 8 feb 2016 / 14:28 uur

Frietje ‘speciaal’: patat met kaviaar in Zuid

Een frietje met kaviaar is als zwart en wit, een groter contrast bestaat bijna niet. Het standaardproduct kreeg een luxe touch nadat eigenaren Sammy Berendsen en Pebbles van Noorden van de Frietboutique een samenwerking aan waren gegaan met House of Caviar. In een schattig klein zaakje in Amsterdam-Zuid kun je sinds vorige week een puntzak friet met 10 gram zwart goud en een dot crème fraîche bestellen.

Het speciale patatje kost maar liefst 17,50 euro, maar dan heb je wel iets exclusiefs. „We willen met dit product betaalbare luxe voor iedereen bieden. Natuurlijk is het veel geld voor een frietje, maar het is voor velen wel betaalbaar. Een hoofdgerecht is in een gemiddeld restaurant even duur”, zegt eigenaresse Pebbles van Noorden.

Niet nieuw

De combinatie van aardappel, crème fraîche en kaviaar is geen uitvinding. In Rusland staat dit klassieke gerecht bekend onder de naam Pomme de Terre Tsarina, vernoemd naar de van oorsprong Duitse prinses Catharina de Grote. Zij stond van 1762 tot 1796 ook wel bekend als ‘de ambassadeur van de aardappel’. De luxe versie van het gerecht werd bedacht voor de keizerlijke kringen. In de Franse keuken werd het daarna door veel chefs gekopieerd. „Je zou kunnen zeggen dat dit frietje een klassiek gerecht in een nieuw jasje is”, vertelt Pebbles.

Nieuwsgierige aagjes

Er lijkt vooral uit nieuwsgierigheid interesse te zijn voor het patatje met luxe garnituur. De klanten die het product op maandagmiddag bestellen, geven aan ervan gehoord te hebben en het zelf eens te willen ervaren. Zo ook Dennis Mensink. „Ik had er niet echt voorstelling bij, maar wilde het gewoon eens proberen. Het lijkt misschien een vreemde combi, maar dat is het totaal niet. Het was serieus lekker.” Toch vindt de eigenaresse het publiek nog wat terughoudend. „We zijn afgelopen vrijdag officieel gestart en de aanloop is wisselend. Het is natuurlijk iets uitdagends vanwege de prijs. Wel zijn er al meer mensen speciaal voor het frietje kaviaar over de vloer geweest dan verwacht.”

De eigenaresses van de frietzaak zijn van plan om nog meer unieke combinaties op de markt te brengen. „We staan ervoor open om ook andere samenwerkingen aan te gaan. We hebben de lat wel hoog gelegd met het frietje kaviaar, maar er zijn nog genoeg ideeën”, aldus Sammy Berendsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Frietje ‘speciaal’: patat met kaviaar in Zuid
Sluiten