Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 17 feb 2016 / 16:00 uur

Fietspad in Amsterdam verlicht zichzelf

Een fietspad dat zichzelf verlicht. Het bestaat. En wel in het Amsterdamse havengebied. De verlichting wordt ontstoken met ter plekke opgewekte zonne- en windenergie.

Een wereldprimeur noemen de ontwikkelaars, energiebedrijf Eneco en het Havenbedrijf Amsterdam, de innovatie. Het gaat nu nog om 42 straatlantaarns, maar het doel is om het hele havengebied op deze duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke manier te gaan verlichten.

Windturbine

De stroom voor de dimbare LED-lampen in de straatlantaarns komt van drijvende zonnepanelen en een mini windturbine in de buurt. Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dit moet het gevoel van veiligheid verhogen en onnodig energieverbruik voorkomen.

Terugverdienen

Volgens de ontwikkelaars verdient het systeem verdient zich terug, omdat er onder meer geen energiekosten zijn. „Door de lokale opwekking en lokaal verbruik, hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet naar de te verlichte openbare ruimte”, laten de bedrijven weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Fietspad in Amsterdam verlicht zichzelf
Sluiten