Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Binnenland 18 feb 2016

Boete van OM op de deurmat voor ‘redden’ kip Jip

Het begon allemaal met een projectje van een student aan de Theaterschool. Door een kip binnen de muren van het gebouw te plaatsen, wilde Rick een discussie over vleesconsumptie op gang brengen. Dat schoot bij dierenactiviste Sandra van de Werd in het verkeerde keelgat en zij besloot het dier dan ook te ‘bevrijden’. Ze vond voor deze actie afgelopen week een strafbeschikking van 209 euro vanuit het OM op haar deurmat.

‘Goedkope actie’

„Ik vond het een goedkope actie van de student: alleen gericht op publiciteit, ten koste van een dierenleven. Dat kan gewoon niet’’, zegt van de Werd met duidelijke frustratie in haar stem. „Al mijn aangiftes met betrekking tot dierenmishandeling verdwijnen op de grote hoop of in de prullenbak. Met een bekeuring aan mij zijn ze er ineens wel als de kippen bij.”

In de bak

Dat de student een discussie over vlees op gang wilde brengen, vindt de activiste prima, maar de manier waarop stond haar niet aan. Daarom besloot ze gewapend met een koffer de kip uit zijn hok te redden. Maar in plaats van een beter leven aan het beestje te kunnen geven, zoals ze voor ogen had, verdween de activiste wegens diefstal zes uur lang achter tralies.

Niet betalen

Van de Werd is niet van plan de boete te betalen. De dierenactiviste is van mening volledig in haar recht te staan en wil de zaak dan ook zeker voor laten komen. „Een dier in nood mag je volgens de wet altijd helpen. Bovendien zijn dieren volgens het OM geen dingen en daar moeten ze dan wel naar handelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boete van OM op de deurmat voor ‘redden’ kip Jip
Sluiten