Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 23 feb 2016 / 13:08 uur

Amsterdam nét buiten top 10 leefbaarste wereldsteden

Amsterdam siert voor het derde jaar op rij op de elfde plek op de ranglijst van ‘best leefbare’ wereldsteden. Wenen is net zoals vorig jaar de meest leefbare wereldstad, Bagdad is hekkensluiter op plaats 230 en Parijs daalde van plaats 27 naar 37, volgens het 18e Quality of Living Survey van adviesbureau Mercer. Leefbaarheid wordt getoetst aan de hand van 39 criteria, variërend van goede huisvesting tot de verkrijgbaarheid van de juiste medicijnen.

Amsterdam op 16

Daarnaast werd de persoonlijke veiligheid, gebaseerd op binnenlandse stabiliteit, criminaliteitscijfers, de lokale rechtshandhaving en de relatie van het betreffende land met andere landen in wereldsteden onderzocht, waarbij Luxemburg als veiligste stad uit de bus kwam. Helsinki en Zürich staan allen op plaats twee en Wenen op drie. Genève en Stockholm delen de zesde plaats in de ranglijst, Kopenhagen, Düsseldorf, Frankfurt, München en Nürnberg delen plaats elf. Amsterdam is op de zestiende plek geëindigd.

Athene onveiligste Europese stad

Door de terroristische aanslagen en sociale onrust scoort een aantal Europese steden opvallend minder goed, zoals Parijs (71), Londen (72) en Madrid (84). Met plaats 124 is Athene de onveiligste stad in West-Europa, volgens de resultaten uit het onderzoek. Bagdad (230) en Damascus (229) zijn de hekkensluiters van de ranglijst. Ondanks recente veiligheidsissues en sociale en economische onrust, is de kwaliteit van leven in West-Europese steden nog steeds hoog vergeleken met andere steden op andere continenten. De opvallendste verandering in de top 50 is Parijs, de enige stad in de gehele ranglijst die 10 plaatsen daalde (van 27 naar 37). Met plaats 69 is Praag de best leefbare stad van Centraal- en Oost-Europa. Kiev (176), Tirana (179) en Minsk (190) zijn de laagst scorende Europese steden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam nét buiten top 10 leefbaarste wereldsteden
Sluiten