Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Binnenland 5 feb 2016 / 10:55 uur

Amsterdam krijgt museum voor ‘Outsider Art’

Het werk van mensen die geen kunstacademie hebben gevolgd, is binnenkort te bewonderen in de stad. Amsterdam krijgt een museum voor ‘Outsider Art’, wat inhoudt dat de kunst is gemaakt door creatievelingen die buiten de kaders van het circuit denken en in sommige gevallen een psychiatrische achtergrond hebben.

Samenwerking

In een ruimte van de Hermitage in Amsterdam zal het museum gevestigd worden. Het museum werkt samen met museum het Dolhuys in Haarlem en zorgorganisatie Cordaan. Bezoekers kunnen genieten van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse werken. Deze komen uit een collectie van Het Dolhuys. Dit museum belicht de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg.

Inspiratie

De belangstelling voor deze kunststroming werd na de Eerste Wereldoorlog gewekt nadat een psychiater een boek had gepubliceerd met daarin een grote collectie werken van mensen uit instellingen. Kunstenaars als Salvador Dalí en Karel Appel lieten zich hierdoor inspireren.

Op 17 maart maart opent het museum de deuren voor publiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam krijgt museum voor ‘Outsider Art’
Sluiten