Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Binnenland 12 feb 2016 / 11:59 uur

Amsterdam iets veiliger, ondanks toename overvallen

Straatroven en inbraken vonden er in Amsterdam afgelopen jaar veel minder plaats, ook het aantal liquidaties nam af. Zakkenrollers en overvallers zagen juist vaker hun kans schoon om toe te slaan.

Dit werd vrijdagochtend bekend tijdens de presentatie van veiligheidscijfers in de stad. Burgemeester Van der Laan telt zijn zegeningen, maar is zeker niet van plan tevreden achterover te leunen. „We gaan duidelijk de goede kant op. De stad doet het goed. Ze is niet alleen gebouwd op palen, maar ook op schokdempers: er is veel weerbaarheid en incasseringsvermogen in Amsterdam”, aldus de burgemeester.

Minder afrekeningen

Het aantal liquidaties is in 2015 afgenomen doordat het drugsconflict in Antwerpen, waar veel incidenten mee samenhingen, volgens de hoofdcommissaris voorbij lijkt te zijn. Bovendien steekt de politie veel tijd in het voorkomen van afrekeningen binnen het criminele circuit. Zo worden er bij koffiehuizen waar veel misdadigers samenkomen extra controles uitgevoerd. Dit is terug te zien in de cijfers: waar voorgaande jaren gemiddeld tien liquidaties per jaar plaatsvonden, is dit nu teruggelopen tot zes afrekeningen in de stad.

Overvallen terugdringen

Volgens Van der Laan wordt het contant betalen in de GVB-bussen versneld afgeschaft, dit na de reeks van overvallen op chauffeurs. In eerste instantie zou ‘pin-only’ pas in 2018 worden ingevoerd, dit is nu vervroegd naar 31 december van dit jaar.

https://www.instagram.com/p/BBrvu5eyYLv/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam iets veiliger, ondanks toename overvallen
Sluiten