Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Binnenland 2 feb 2016

Actie verpaupering: ‘binnenstad plat en commercieel’

Ze schieten als paddenstoelen de grond uit: Nutellashops, steakhouses en de zoveelste ijswinkel. Ondernemer Dick Eberhardt is er helemaal klaar mee en heeft daarom het actiecomité Red De Winkels opgestart. Het campagneteam trok maandagochtend voor het eerst de Amsterdamse binnenstad in om zoveel mogelijk gelijkgestemden te vinden.

‘Goedkoop, plat en commercieel’

Onder de bewoners van stadsdeel Centrum schijnt de verloedering van het winkelaanbod gesprek van de dag te zijn. „Buurtbewoners praten veel over de ondernemers die ten koste van alles snel ergens een slaatje uit willen slaan. Het eenzijdige aanbod lijkt vooral gericht op de low-budget-toerist. Ik vergelijk Amsterdam nu weleens met Venetië: goedkoop, plat en commercieel’’, zegt bewoonster en actievoerster Anna van Nouhuys.

Dat maakt dat veel Amsterdammers en ‘kwaliteitstoeristen’ de binnenstad liever mijden. De grote merken strijken graag een plekje in het centrum op, daarbij lijken tegenvallende inkomsten geen heikel punt te zijn. Authentieke winkeltjes kunnen niet opboksen tegen deze ketens met veel geld zo stelt actievoerster Anna. „Er zat tot voor kort een echt authentiek kaaswinkeltje winkeltje in de Damstraat. Plotseling werd de huur heel erg verhoogd, en hup weg! En zo gaat het met veel winkeltjes. Erg zonde.’’

Internetshoppen

Vriendinnen Dewi en Marit kunnen het allemaal beamen. De twee meiden komen niet uit de hoofdstad maar zijn er gezellig een dagje aan het shoppen. Ze aarzelden geen moment en hebben direct de petitie ondertekend. „Er zijn hier bijvoorbeeld wel erg veel Nutella-winkels, die komen je wel de neus uit kan ik mij zo voorstellen. Ik vind het dan ook niet zo gek dat Amsterdammers eerder via internet zullen gaan shoppen’’, zegt een van hen.

Wakker schudden

Aan het einde van de rit hopen de actievoerders zo’n 40.000 handtekeningen verzameld te hebben. „Het ultieme doel is natuurlijk de politiek wakker schudden, zodat ze eindelijk eens gaan ingrijpen’’, besluit Nouhuys.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Actie verpaupering: ‘binnenstad plat en commercieel’
Sluiten