Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 4 jan 2016 / 15:54 uur

Veiligheidsregio: Dagelijks meer ambulances nodig

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) zet komend jaar drie tot vijf ambulances per dag extra in om aan de groeiende hulpvraag te kunnen blijven voldoen. Dat heeft Arjen Littooij, directeur van de VRR, maandagochtend in zijn nieuwjaarstoespraak laten weten. Jaarlijks komt dat neer op ruim 1800 ritten extra.

Littooij vreest dat de druk op de ambulancedienst de komende jaren alleen maar groter wordt. Zo steeg het aantal ambulanceritten in drie jaar tijd met 15 procent en werd er in 2015 liefst 110.000 keer naar de meldkamer gebeld. Een recordaantal. „Het vakmanschap en de professionaliteit van onze mensen is hoog, maar de toenemende vraag naar ambulancezorg kan niet door ons alleen worden opgevangen.”

Groeiende druk

Op dit moment rijden er op doordeweekse dagen 37 ambulances door de regio. ’s Avonds zijn dat er 23 en ’s nachts 13. Het moeten er meer worden om de toenemende druk aan te kunnen. Maar waar komt die druk vandaan? Littooij: „Ziekenhuizen sluiten hun spoedeisende hulpen, huisartsposten gaan dicht, ziekenhuiszorg wordt gecentraliseerd, de thuishulp verschraalt, woon- zorgcomplexen worden omgebouwd, het percentage verwarde personen groeit en Nederland vergrijst. Kortom: er wordt veel vaker een beroep gedaan op de ambulance. Het geld waarmee de extra ambulances zijn gefinancierd, is nu zelf bij elkaar gesprokkeld.”

Uitdagingen

Littooij stelt bovendien dat 2016 een spannend jaar gaat worden. „Er komen zaken op ons af waar we het antwoord niet op weten. Ik noem een toenemende vluchtenlingenstroom en de terreurdreiging. We moeten ons voorbereiden op het onbekende en dat is best spannend. Een ding is zeker: wij zullen er altijd zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veiligheidsregio: Dagelijks meer ambulances nodig
Sluiten