Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Binnenland 18 jan 2016 / 19:50 uur

Veel animo voor gedeeld taxiritje

De straten in de stad kleuren blauw. Deze keer niet dankzij de politie, maar door de opvallend gekleurde auto van een nieuwe vervoerder. Abel, zoals het bedrijf heet, probeert sinds vorige week de kloof tussen het openbaar vervoer en reguliere taxiservices in Amsterdam te dichten.

Delen

Via de gelijknamige app is het mogelijk een stoel te boeken. De taxirit deel je voortaan met volstrekt vreemden. Het idee erachter is dat je meer geld in je portemonnee houdt en wellicht ook leuke mensen leert kennen. „We denken dat er vraag is naar betaalbaar en gezellig vervoer. De reguliere taxi is aan de dure kant en bij het openbaar vervoer ben je erg afhankelijk van de tijden”, zegt David Baars (29), een van de initiatiefnemers.

Het bedrijf zegt tot 50 procent goedkoper te zijn dan andere taxibedrijven. Die bodemprijs blijft staan als er toevallig niemand dezelfde kant op hoeft. „Wij rijden dan nog steeds voor de vaste lage prijs en nemen zelf het risico op ons. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de dienst gaan gebruiken”, licht David toe.

Alleen creditcard

Omdat de initiatiefnemers willen dat alles via de app verloopt, is het tot nu toe alleen mogelijk om met creditcard te betalen. „We willen achteraf geen gedoe met contant geld en zo weet je van tevoren meteen waar je aan toe bent”, zegt David. Dat heeft tot nu toe de pret nog niet mogen drukken. Volgens David is er de eerste week veel animo voor de nieuwe dienst geweest.

Anouk Janssen (29) is inmiddels ervaringsdeskundige. Ze heeft Abel nu al zes keer geraadpleegd voor een taxi en is zeer positief. „Ik vind het delen erg leuk. De chauffeurs lijken ook een stuk socialer. Het vergt wel een bepaalde manier van plannen omdat je geen centrale belt. Maar door de app weet je wel precies waar je hoe laat bent en hoeveel je daarvoor betaalt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel animo voor gedeeld taxiritje
Sluiten